Mark Cavendish heeft vrijdag de zevende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Het betekent zijn eerste zege in deze Tour.

De sprinter van Etixx-QuickStep kwam in een nagenoeg vlakke rit over 190,5 kilometer van Livarot naar Fougères na een massasprint als eerste over de streep. Hij bleef groenetruidrager André Greipel (tweede) en Peter Sagan (derde) voor.

Voor Cavendish is de zege in Fougères zijn 26e ooit in de Tour. Daarmee staat hij op de derde plek van renners met de meeste ritzeges in de Tour ooit. Alleen Eddy Merckx (34) en Bernard Hinault (28) wonnen vaker.

Anthony Delaplace, Bruce Feillu (beiden BSE), Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka), Luis Angel Maté (Cofidis) en Kristijan Durasek (Lampre) waren vrijdag de vluchters van de dag, maar zij hielden geen stand. Teklehaimanot verstevigde op het enige klimmetje van de dag wel zijn leiding in de stand om de bergtrui.

Chris Froome blijft de leider in het algemeen klassement. De kopman van Sky heeft nu elf seconden voorsprong op Sagan en dertien op nummer drie Tejay van Garderen. Bauke Mollema staat elfde op 1.32, Robert Gesink dertiende op 1.39.

Teklehaimanot

Al na twee kilometer sprongen er vijf renners weg uit het peloton, onder wie opnieuw Teklehaimanot. De Eritreeër zat donderdag al in een kopgroep van drie en verzekerde zich toen van de leiding in het bergklassement. De andere vier vluchters vrijdag waren Delaplace, Feillu, Maté en Durasek.

Veel ruimte kreeg het vijftal niet van het peloton. De etappe gold als de voorlopig laatste kans voor de sprinters, waardoor de sprintersploegen de vluchters maximaal drie minuten voorsprong gaven.

Teklehaimanot was de eerste die zich terug liet pakken door het jagende peloton. Maté en Feillu werden op 12 kilometer van de finish als laatsten ingerekend.

In een hectische slotfase was het dringen voor de sprintersploegen en ontstond er een breuk in het peloton. Cavendish hield het hoofd koel en bleef Greipel en Sagan voor. John Degenkolb van Giant-Alpecin werd vierde, Aleksander Kristoff vijfde.

Bekijk alle Tourklassementen