Zondag wacht in de Tour de France tussen Vannes en Plumelec een 28 kilometer lange ploegentijdrit waarin de klassementsrenners nog voor de bergen tijdwinst kunnen boeken. Alle ploegen stuurden al renners of een verkenner naar het parcours.

"Je moet er gefietst hebben om te weten hoe zwaar het is", denkt Servais Knaven, ploegleider van Chris Froome bij Team Sky. "We hebben een video en gaan zondag in de ochtend op verkenning", vertelt Steven de Jongh van Tinkoff-Saxo.

De ploeg van kopman Alberto Contador had een praktische reden om niet eerder in Bretagne te gaan kijken. "Vijf van onze renners reden ook de Giro, er was gewoon geen tijd. Dat komt zondagochtend wel."

De Jongh weet dat het een kwestie van goed indelen zalzijn. De race tegen de klok wordt afgesloten met een steil klimmetje met een lengte van 1,7 kilometer.

"We staan gelukkig niet in de schoenen van Orica, die nog met zes zijn. We hebben zo min mogelijk risico genomen, ook met het oog op zondag. Daarom moest Peter Sagan ook zijn eigen gang gaan in de sprints."

Lotto-Jumbo

Voor Lotto-Jumbo maakte specialist Mathieu Heijboer vooraf video-opnamen. "We stoppen sowieso heel veel tijd in het tijdritverhaal", vertelt ploegleider Merijn Zeeman.

"We kunnen met zo veel Nederlanders in de ploeg ook makkelijker een keer een groepstraining organiseren. In een ploegentijdrit zit iedereen op zijn limiet, dat doet iets met je mentale gesteldheid. Daarom willen we er automatismen inslijpen."

Aangezien de tijd van de vijfde renner telt, zullen de meeste ploegen twee of drie renners aanwijzen die alles moeten geven tot aan de voet van de helling, terwijl de 'klimmers' het karwei afmaken.

Wat dat betreft heeft Zeeman zorgen over de gesteldheid van Wilco Kelderman en Laurens ten Dam. "Afwachten hoe zij zich zondag voelen. Je blijft zo sterk als je zwakste schakel in een ploegentijdrit."

Verkenning

Team Sky ging de woensdag voor de Tour nog op verkenning in Bretagne. Knaven: "We hebben twee keer het parcours gefietst op de manier zoals we dat zondag willen doen."

"De renners die normaal toch niet bij de eerste vijf boven komen zullen zich tot aan de voet kapot gaan rijden. Er moeten er vijf finishen. Het is wellicht veiliger een zesde mee te nemen in de slotkilometers, maar we gaan er niet op wachten."

Grote verschillen tussen de favorieten verwacht Knaven niet. "Een halve minuut, niet veel meer."