Wout Poels heeft in de eerste zes dagen van de Tour de France genoten van Chris Froome, die na het wegvallen van Tony Martin weer het klassement aanvoert.

"Het is heel mooi om te zien dat hij er de hele tijd vooraan bij zit. Ik vind het leuk om daar mijn steentje aan bij te dragen", vertelt de Limburger aan NU.nl.

De 27-jarige Poels heeft zelf nog steeds de ambitie om top tien te rijden in een grote ronde. "Het is voor mij echt een heel goede leerschool om hem aan het werk te zien."

In deze Tour heeft Poels zich helemaal weggecijferd voor zijn kopman. De klimmer van Sky heeft in de hectische eerste week al een achterstand van bijna 35 minuten op Froome.

"Maar ik begin de benen wel te voelen hoor. Ik moet steeds in de eerste 100 kilometer mijn werk doen om hem uit de wind te houden. Dan zit ik daarna niet meer op mijn gemak."

Schuivertje

Poels heeft de ernstige valpartijen weten te ontlopen, maar kwam woensdag toch even in aanraking met het asfalt. "Een schuivertje waar ik gelukkig niet veel ergs aan heb overgehouden."

"Ik ben redelijk ongeschonden en hopelijk blijft dat zo. Gezien al die pleisters in het peloton mag ik me daar gelukkig mee prijzen. Ik zit een keertje aan de goede kant", zegt de renner die in 2012 op de intensive care belandde na een val in de Tour.

Froome dreigde donderdag ook ten val te komen, maar de Brit bleef na een touché met Vincenzo Nibali ternauwernood overeind. "Ja, dat was wel erg knap. Die ontsprong de dans heel goed."

Uitpraten

De Italiaan dacht in eerste instantie dat Froome hem ten val had gebracht waarop de Sky-renner besloot om de bus van Astana op te zoeken. Daar keken de twee favorieten samen naar de beelden.

"Nibali had iets gezegd en dat ging hij even bespreken. Ik stond er wel van te kijken dat hij zomaar die bus inliep. Toch vind ik het wel mooi dat renners zoiets onderling netjes kunnen uitpraten."

Toch is Poels al die hachelijke momenten in de koers wel zat. De voormalig renner van Vacansoleil-DCM en QuickStep verheugt zich op de bergen, die vanaf volgende week moeten worden bedwongen. "Ik kijk uit naar de rustdag van maandag en daarna kan ik bergop echt mijn ding doen."