NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Marc de Maar van Roompot Oranje Peloton.

Voor de kijkers viel er donderdag tot de slotfase niet veel te beleven. Wordt er in zulke etappes ook rustig gepraat over koetjes en kalfjes of zijn de renners een stuk geconcentreerder dan de kijker?
"In de Tour wordt er over het algemeen wel goed doorgereden. Er vinden wel wat gesprekjes plaats, maar in de laatste dertig kilometer is het vechten voor je plek. In het begin van de etappe zoek je een beetje je vrienden of goede collega's op. Je vindt altijd wel wat om over te praten, of dat nou de pijn in je grote teen is of de situatie in Griekenland."

Daniel Teklehaimanot is de eerste Afrikaanse drager van de bolletjestrui in de Tour ooit. Bewijst dit dat er op minder traditionele wielercontinenten op een hoger niveau gekoerst wordt dan voorheen?
"De afgelopen jaren zie je steeds meer Afrikanen in het Europese profpeloton. In de Dauphiné won Teklehaimanot ook al de bergtrui, zo'n prestatie is mooi om te zien. De afgelopen jaren is de standaard op de verschillende continenten flink gestegen, Het niveau moet je niet onderschatten. Vijftig jaar geleden waren het vooral Europeanen, nu zijn er meer dan vijftig nationaliteiten in het peloton."

Robert Gesink is tot nu toe samen met Peter Sagan de enige renner die deze Tour elke etappe in de top dertig is gefinisht. Kan hij deze goede vorm vasthouden?
"Robert kennende heeft hij er weer alles aan gedaan om in de Tour een hoog niveau te halen. Mocht hem deze ronde niks overkomen, dan ben ik ervan overtuigd dat hij wat moois neer kan zetten. Hij kende de nodige tegenslag de laatste twee, drie jaar en kreeg ook veel kritiek in de media. Als ik het iemand gun om een goed klassement te rijden, dan is het Robert wel."

Hoe veel druk staat er op de ploeg van Giant-Alpecin, nu ze nog niks hebben gewonnen en vrijdag de voorlopig laatste echt vlakke etappe is?
"Het begon al met het wegvallen van Marcel Kittel, daarmee werd het uitzicht op etappewinst al minder. Nu komt het vooral op John Degenkolb aan. Op pure snelheid wordt hij geklopt, dus vrijdag zal hij er ook niet aan te pas komen, Dan wordt het dus gokken op de laatste week. De ploeg kan zichzelf niet veel verwijten, ze namen donderdag ook weer vol overgave het heft in handen. Het is jammer dat hun werklust niet werd beloond, maar dat is ook wielrennen. Ze moeten vooral rustig blijven en doen waar ze goed in zijn."