Robert Gesink is donderdag in de slotfase van de zesde etappe net ontsnapt aan de valpartij, waarbij onder meer geletruidrager Tony Martin en Vincenzo Nibali onderuit gingen.

''Ik zat goed van voren, om te voorkomen dat er ineens gaten zouden vallen. Toen vielen ze ineens vlak voor me, maar ik kon er nog precies langs'', zei de kopman van Lotto-Jumbo. 

In de sprint bergop reed Zdenek Stybar uiteindelijk naar de overwinning. Martin brak zijn sleutelbeen bij de valpartij en moet daardoor de Tour verlaten.

''Stybar ging hard aan en Peter Sagan, die op kop zat, hield ineens zijn benen stil. Niemand wilde meer iets doen. Dat was voor mij ook wel fijn, daardoor kon ik op adem komen'', zei Gesink, die in Le Havre als twaalfde over de finish kwam.

''Gelukkig werd er vandaag redelijk rustig gereden, maar er komen nog meer gevaarlijke dagen aan. Tot nu toe gaat het goed.''

Ten Dam

Ook Gesinks ploeggenoten Laurens ten Dam en Wilco Kelderman keken tevreden terug op de zesde etappe. Beide Nederlanders zijn gehavend na de eerste dagen in de Tour.

''Het ging op zich beter'', zei Ten Dam, die maandag na een val op weg naar Hoei zijn uit de kom geschoten rechterschouder nog moest laten terugzetten. ''Dat had zeker ook met het tempo te maken. Het was een relatief makkelijke dag; lekker weer, weinig wind. Dit had ik wel even nodig na gisteren. Wat een klotedag was dat.''

Kelderman, die maandag hard op zijn rug viel, was de dag redelijk doorgekomen. ''De valpartij kort voor de finish heb ik niet gezien. Verder was het een rustige rit, dat mag ook weleens. Het is voor mij nu gewoon zaak heelhuids aan de finish te komen en zoveel mogelijk te herstellen. Dat is momenteel het enige doel.''

Ten Dam en Kelderman hopen verder te herstellen in aanloop naar de ploegentijdrit van zondag, die bergop eindigt.