Geletruidrager Tony Martin moet de Tour de France verlaten. De Duitser brak in de slotfase van de zesde etappe zijn sleutelbeen en kan definitief niet verder.

"Het is hard, maar mijn race is over'', zei Martin donderdagavond. "De Tour was tot nu toe een groot succes. Ik zou graag verder gaan, maar mijn dokter heeft het laatste woord. Dat moet ik accepteren."

Martin kwam een kleine kilometer voor de finish ongelukkig ten val. Via Twitter liet hij in eerste instantie weten dat er nog geen besluit was genomen over een eventueel vervolg in de Tour, maar dat bleek ijdele hoop.

"Het sleutelbeen is in diverse stukken gebroken, één stuk kwam zelfs door de huid heen'', zei dokter Helge Riepenhof van Etixx-QuickStep. ''Een open breuk dus. Hoewel Tony vrijdag weer had willen starten, heb ik hem dat verboden.''

Het is de vijftiende keer dat een geletruidrager moet opgeven in de Ronde van Frankrijk. Chris Froome neemt nu de leiding in het klassement over. 

Nibali

Ook Vincenzo Nibali was een van de renners die viel in de laatste kilometer, maar de Italiaanse winnaar van vorig jaar leek er zonder grote kleerscheuren van af te komen.

Nairo Quintana hield wonden op zijn rechterarm over aan de valpartij, maar dat brengt zijn Tour niet in gevaar. Ook Froome kwam met de schrik vrij.

De valpartij vond binnen de laatste drie kilometer plaats, dus Martin en alle andere gevallen renners hoefden geen tijdverlies te incasseren.

De Tsjech Zdenek Stybar schreef de zesde etappe op zijn naam.