Zdenek Stybar heeft donderdag de zesde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Geletruidrager Tony Martin ging in de slotkilometer onderuit en vreest een sleutelbeenbreuk.

Stybar kwam in de etappe over 191,5 kilometer van Abbeville naar Le Havre na een tumultueuze slotfase als eerste over de streep. Peter Sagan werd tweede, Bryan Coquard sprintte naar plek drie.

In een rit die drie klimmetjes van de vierde categorie kende en verder nagenoeg vlak was reden Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka), Perrig Quemeneur (Europcar) en Kenneth Vanbilsen (Cofidis) lang vooruit.

In de slotfase werd de Belg Vanbilsen als laatste ingerekend door het jagende peloton, waarna Martin in de laatste kilometer onderuit ging. Stybar, zijn ploeggenoot bij Etixx-QuickStep, profiteerde van de chaos in het peloton en kwam solo over de streep.

Doordat de val van Martin binnen de laatste drie kilometer plaatsvond, liep de Duitser geen tijdverlies op. Het is echter nog onzeker of hij fit genoeg is om vrijdag van start te gaan in de zevende etappe.

Robert Gesink was de beste Nederlander op de twaalfde plaats.

Ruimte

Al vroeg in de etappe sprongen Teklehaimanot, Quemeneur en Vanbilsen weg uit het peloton. Eritreeër Teklehaimanot was de best geklasseerde op de 120e plaats met een achterstand van bijna 27 minuten op geletruidrager Martin, waardoor het trio de ruimte kreeg en een voorsprong van ruim twaalf minuten opbouwde.

Vervolgens namen sprintersploegen Lotto-Soudal (voor André Greipel) en Giant-Alpecin (voor John Degenkolb) de leiding in het peloton, waardoor de marge van de drie vluchters enigszins terugliep. Lange tijd schommelde de voorsprong rond de vijf minuten.

Met nog zo'n vijftig kilometer voor de boeg besloot het peloton de jacht op Teklehaimanot, Quemeneur en Vanbilsen echt in te zetten, waardoor de voorsprong sneller terugliep.

Teklehaimanot zorgde er, voordat hij samen met Quemeneur werd ingerekend, op het derde klimmetje van de dag nog wel voor dat hij vrijdag de eerste Afrikaan ooit is die in de bolletjestrui mag starten.

Laatste kilometer

Vanbilsen probeerde in zijn eentje uit de greep van het peloton te blijven, maar slaagde daar niet in. In de laatste kilometer, waarin de weg omhoog liep, ging geletruidrager Martin onderuit. In zijn val nam hij enkele renners mee.

Stybar ontkwam aan de chaos, reed hard door en bleef iedereen voor. Het betekende zijn tweede grote zege van het jaar, nadat hij eerder in maart de sterkste was in de semiklassieker Strade Bianche.