Wilco Kelderman heeft in vijf dagen tijd op een keiharde manier kennis gemaakt met de Tour de France.  De renner van Lotto-Jumbo is een paar keer gevallen en staat met serieuze rugklachten al op bijna 25 minuten van de gele trui.

Over opgeven is binnen de ploeg nog niet gesproken, maar op deze manier loopt het debuut van Kelderman in de Ronde van Frankrijk uit op een teleurstelling. "We proberen hem er doorheen te trekken", zegt ploegleider Nico Verhoeven tegen NU.nl.

"Hij weet dat stoppen eigenlijk geen optie is. Aan de andere kant hadden we woensdag Jack Bauer zo'n 60 kilometer lang voor de ploegleiderswagen rijden en dachten we: stop nou, het gaat niet. Uiteindelijk horen we dat hij zijn dijbeen heeft gebroken."

"Wilco heeft dan wel niets gebroken, maar het is niet niks waar hij last van heeft. Normaal zouden we hem een weekje rust geven, dat kan alleen niet in de Tour. Dan zit hij thuis en dat is ook niet wat hij wil. Het is gewoon vervelend dat hij er wordt afgereden door de pijn, niet door een slechte vorm."

Trainer Louis Delahaije ziet de moeilijke dagen van Kelderman met leden ogen aan. De ploegleiding hoopt nog altijd dat Kelderman herstelt en in de bergen voor ritzeges kan gaan. "Nieuwe doelen stellen is altijd de beste oplossing om tegenslag te verwerken."

Mindset

De 24-jarige Kelderman reed in 2013 al zijn eerste grote ronde, maar wachtte mede op advies van zijn ploeg tot dit jaar op een Tourdebuut. Zijn tegenslagen in de openingsweek roepen de vraag op of het wel verstandig was om meteen te gaan voor top tien in het eindklassement.

"Ach, als hij er wel doorheen rolde, was het een goede keuze. Hij is nog heel jong en doet in ieder geval een hele hoop ervaring op in de Tour. We hadden hem vorig jaar ook kunnen sturen en wat laten meehobbelen. Er zijn zoveel opties. Goed rijden in de Tour is ook afhankelijk van geluk", zegt Delahaije.

Dat geluk ontbeerde Kelderman bij de hectiek in de eerste week. De klimmer was erop voorbereid, maar toch is het volgens Delahaije altijd weer schrikken voor debutanten. "Het is een mindset. Mannen als Bram Tankink en Laurens ten Dam hebben het tijdens trainingen vaak over de stress bij de Tour."

"Dan zeggen die jonge gasten: het zal wel, ik heb verdomme ook de Giro en de Vuelta gereden en ik rijd klassiekers, lullen jullie maar lekker. Tot ze er zijn en dan is het toch anders. Ik kan het nu zelf weer meegeven aan de jongens met wie ik train die ooit de Tour moeten rijden."