Nico Verhoeven zag woensdag vanuit de ploegleidersauto bij Lotto-Jumbo weer veel valpartijen in de vijfde etappe van de Tour de France.

"De ziekenboeg wordt vrij groot. We merkten al dat er minder gekoerst werd, al was het alsnog hard rijden en afzien", vertelt Verhoeven aan NU.nl.

Na vijf dagen Tour staat de teller op tien uitvallers. De etappe van woensdag kende twee grote valpartijen, al lag het tempo lager dan in de eerste vier dagen.

"De wind en de regen waren wel vervelend, maar er reden meerdere ploegen op een rij vooraan het peloton. Dan is het makkelijker uit de wind zitten."

Verhoeven dacht dat zijn ploeg er schadevrij uit zou komen, maar Steven Kruijswijk en Bram Tankink gingen in de slotfase toch nog tegen de grond.

"Het was bij één van de laatste bochten en dat is jammer. De druk was daar op de ketel en ze gingen vol op de remmen. Steven en Bram werden allebei van achter aangereden."

Uitvallers in de Tour

Afgedwongen

Kopman Robert Gesink bleef wederom overeind. "Die zat dankzij Tom Leezer en Jos van Emden heel de koers op de goede plek. Dat hebben ze zelf afgedwongen."

De zesde etappe wordt donderdag net als die in Zeeland deels langs de kust verreden. Vooraf werd gevreesd voor waaiers, maar Verhoeven denkt dat het in de praktijk wel meevalt.

"Van wat ik begrepen heb, valt het mee hoe open het parcours is qua wind. Na drie hectische dagen vinden de renners het misschien ook wel genoeg. De ploegen moeten wel echt willen."