De vijfde rit van de Tour de France is op papier een reguliere vlakke etappe, maar door regen en harde wind belooft het woensdag zeker voor gekwetste renners als Laurens ten Dam heel lastig te worden.

"Het zal extra moeilijk worden voor Laurens vanwege de weersomstandigheden", voorspelt Nico Verhoeven, de ploegleider van Ten Dam bij Lotto-Jumbo, in gesprek met NU.nl.

Bij de start in Arras regende het pijpenstelen. Op de route van 189,5 kilometer naar Amiens is er bovendien gewaarschuwd voor stevige windstoten.

"Regen is het laatste wat je wil als je allerlei blessures hebt", doelt Verhoeven op de schouder van Ten Dam die maandag werd teruggezet nadat hij uit de kom was geschoten.

"En in combinatie met wind is het helemaal een drama, omdat er daardoor hard gekoerst zal gaan worden. Dit is niet het ideale weer voor de renners die de laatste dagen gevallen zijn."

Ten Dam stelde dinsdag na de kasseienrit, waarin hij met een brace reed, dat het "wel redelijk" ging.

"Je zult toch de knop moeten omzetten en gewoon gaan koersen", aldus Verhoeven. "Als je alleen maar aan het laatste wiel hangt, dan ga je zo'n dag niet makkelijk overleven en dan is de kans ook groot dat je op het eind van de rit gewoon klaar bent. En daarvoor is Laurens natuurlijk twee dagen geleden niet weer opgestapt."

Gesink

De regen en harde wind zullen er volgens Verhoeven voor zorgen dat het woensdag net zo hectisch wordt als in de eerste dagen van deze Tour.

"Ik denk dat er zeker heel veel strijd zal zijn vandaag. De ploegen van de klassementsrenners gaan zeker koersen. Dit is echt zo'n dag dat kandidaten voor een plek in de top tien uit het klassement kunnen vliegen. Er gaan misschien ook wel toppers sneuvelen."

Voor Lotto-Jumbo is het beschermen van kopman Robert Gesink daarom het belangrijkste doel. "De focus ligt op Robert, dat hij in goede positie komt en blijft."

"Als je op zo'n dag bij de eersten zit, dan is dat tijdwinst die je pakt op je concurrenten die je bergop ook niet meer verliest."