Tony Martin heeft dinsdag de vierde rit in de Tour de France op zijn naam geschreven en neemt daardoor de gele trui over van Chris Froome. 

De Duitse tijdritspecialist reed in de slotfase van de kasseienetappe weg uit een kopgroep en bleef zijn achtervolgers net voor. Martin won voor de vijfde keer een Touretappe.

Chris Froome eindigde in het uitgedunde peloton als zeventiende en verloor de leiding in het algemeen klassement. De Brit heeft nu twaalf seconden achterstand op Martin.

De renner van Etixx-QuickStep reed op drie kilometer van de finish weg uit een groep van ongeveer dertig renners en werd niet meer teruggehaald. Achter hem eindigde John Degenkolb als tweede.

De Duitser van Giant-Alpecin bleef in de sprint Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Edvald Boasson Hagen en Nacer Bouhanni voor.

Gesink

Robert Gesink kwam als veertiende over de streep en was de beste Nederlander. De renner van Lotto-Jumbo eindigde twee plekken voor Bauke Mollema.

Wilco Kelderman liep opnieuw grote achterstand op. Ook Laurens ten Dam, gestart met een brace voor zijn gekwetste schouder, eindigde in de achterhoede.

De rit van Seraing naar Cambrai, met 223,5 kilometer de langste van deze Tour, kende zeven kasseienstroken, waarvan zes in de laatste vijftig kilometer.

Bij het oprijden van de tweede kasseienstrook reed een kopgroep van vier renners nog vooraan. Perrig Quémeneur, Lieuwe Westra, Thomas De Gendt en Fréderic Brun waren vanaf de start weggereden, maar het viertal werd vlak voor de derde kasseienstrook ingerekend door het peloton.

Boom

Lars Boom kreeg in de finale een lekke band en was daardoor kansloos voor de zege. Op de laatste kasseienstrook ontstond een kopgroep met onder meer Froome en Vincenzo Nibali, maar er werd niet samengewerkt waardoor de achtervolgers weer aan konden sluiten.

Een groep van ongeveer dertig renners, met daarin zowel sprinters als klassementsrenners, streed uiteindelijk om de zege. Tony Martin reed vervolgens op ruim drie kilometer van de finish weg en kwam solo over de streep in Cambrai.

Bekijk de klassementen