Tom Dumoulin heeft maandag na een massale valpartij in de Tour de France moeten opgeven. De Spanjaard Joaquim Rodriguez zegevierde op de muur van Hoei.

De rit ontaarde in een chaos toen op 60 kilometer van de finish tal van renners op volle snelheid tegen de grond gingen.

Dumoulin was één van de voornaamste slachtoffers. Laurens ten Dam en Wilco Kelderman vielen ook, maar konden in tegenstelling tot Dumoulin hun weg vervolgen.

Rodriguez won vervolgens op de muur van Hoei, net voor topfavoriet Chris Froome, die de gele trui overnam van de eveneens gehavende Fabian Cancellara.

De etappe werd na de valpartij, veroorzaakt door de Fransman William Bonnet, enige tijd geneutraliseerd omdat er geen ambulances meer beschikbaar waren voor als er een nieuwe valpartij zou plaatsvinden.

Bekijk hier de samenvatting van de derde etappe:

Ziekenhuis

Dumoulin wilde maandag juist een poging doen de leiding in het algemeen klassement te grijpen, maar eindigde in het ziekenhuis. Zeker is dat in elk geval zijn schouder uit de kom schoot bij zijn harde smak.

"Tom had zoveel pijn, dat het niet mogelijk was nog op de fiets te gaan zitten'', zei ploegleider Marc Reef van Giant-Alpecin in een korte reactie bij de NOS.

''Een ontzettende tegenslag, want we hoopten vandaag met Tom de gele trui te pakken. Daar was alles op gericht. Dat het zo moet eindigen, is vreselijk."

Bij bewustzijn

Bonnet, Simon Gerrans en Dmitri Kozontsjoek moesten ook opgeven nadat ze onderuit waren gegaan in de rit naar het Belgische Hoei en werden zo samen met Dumoulin de eerste uitvallers in deze Tour.

FDJ-renner Bonnet was de eerste renner die viel op een lange, rechte weg, waar het peloton een snelheid had van meer dan 40 kilometer per uur.

Met de Fransman gaat het naar omstandigheden goed. Volgens zijn ploeg FDJ heeft hij n weliswaar hoofdletsel, maar is hij wel bij bewustzijn. Bonnet kan al zijn ledematen 'gewoon' bewegen. Hij werd met een nekbrace afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ten Dam

De wedstrijdleiding meldde eerst dat Laurens ten Dam ook was afgestapt, maar de klimmer kon toch verder. Zijn ploeg Lotto-Jumbo liet weten dat de schouder van de nummer negen van de Tour van vorig jaar uit de kom is geschoten, maar dat deze is teruggezet.

Kelderman lag ook op even op de grond, maar kwam 'gewoon' over de finish.

Geletruidrager Cancellara was ook een van de vele renners die op de grond lag, maar de Zwitser stapte met zichtbaar veel pijn weer op zijn fiets.

Mollema en Gesink

De wedstrijdleiding besloot de race vanwege de valpartij tot de top van de eerste klim van de dag, de Côte de Bohisseau, te neutraliseren. Met nog zo'n vijftig kilometer te gaan tot de streep op de Muur van Hoei mochten de renners weer vrijuit koersen. Rodriguez sloeg daar vervolgens toe.

Bauke Mollema en Robert Gesink deden aardige zaken tijdens de slotklim. Mollema finishte als tiende op elf seconden van de winnaar, Gesink zat daar weer elf seconden achter en werd veertiende.

Tourfavorieten Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Nairo Quintana eindigden ook bij de voorste twintig renners, al verloren zij dus wel wat seconden op Froome.

Bekijk de klassementen