André Greipel heeft zondag de spectaculaire tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 32-jarige Duitse renner van Lotto-Soudal bleef Peter Sagan en Fabian Cancellara voor in de rit met aankomst in Neeltje Jans, een kunstmatig eiland in Zeeland.

Mark Cavendish kwam te vroeg op kop, viel stil en moest met de vierde plaats genoegen nemen. Cancellara nam de gele trui over van Rohan Dennis en Tom Dumoulin klom naar de derde plek.

In het klassement heeft de Nederlandse renner van Giant-Alpecin een achterstand van zes seconden op Cancellara. Tony Martin bezet op drie seconden de tweede plaats. Dumoulin onttroonde Dennis bovendien als leider in het jongerenklassement.

Door de wind werd het peloton in waaiers uit elkaar getrokken. Dit gebeurde al op ongeveer vijftig kilometer van de aankomst. In de finale in Zeeland was het juist zonnig.

24 renners maakten deel uit van de eerste groep. Onder hen Alberto Contador, Chris Froome, Wout Poels en Dumoulin.

Onder anderen Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Jean-Christophe Péraud, Alejandro Valverde, Dennis, Robert Gesink en Bauke Mollema finishten in de tweede groep en verloren 1.28 minuut.

Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk gaven zelfs meer dan vijf minuten prijs. Vlak voor de waaiervorming was Kelderman, de kopman van Lotto-Jumbo, ten val gekomen.

Aanval Clement

De eerste rit in lijn van deze Tour begon in Utrecht en voerde het peloton over een afstand van 166 kilometer langs onder meer Rotterdam en Gouda naar Zeeland.

Stef Clement maakte deel uit van de eerste kopgroep van deze Tour. De renner van IAM Cycling kreeg de Tsjech Jan Barta (Bora-Argon 18) en de Fransen Perrig Quéméneur (Europcar) en Armindo Fonseca (Bretagne Séché Environnement) met zich mee.

In het peloton bepaalden de ploegen van de sprinters het tempo, waardoor de avonturiers niet meer dan drie minuten voorsprong kregen. Dit verschil nam snel terug toen Tinkoff-Saxo met nog 104 kilometer te gaan een poging ondernam het peloton in waaiers uiteen te trekken.

Samensmelting

Er ontstonden verschillende groepjes, maar de ploeg van Contador zette de aanval niet door, waardoor er snel sprake was van een samensmelting. Even later werden de koplopers ingerekend.

Bij het naderen van Zeeland kreeg het peloton te maken met regenachtige omstandigheden en veel wind. Het onvermijdelijke gevolg was waaiers. Quintana en Mollema verloren al snel de aansluiting en even later moesten ook Nibali en geletruidrager Dennis het uitgedunde peloton laten rijden.

Dumoulin, Contador en Froome lieten zich niet verrassen en maakten wél deel uit van de eerste waaier. De tweede en derde waaier schoven snel in elkaar en begonnen samen aan de jacht op de koplopers. Ondertussen was het gevaar van noodweer geweken.

De tweede groep leek even in te lopen op de eerste groep, maar verloor uiteindelijk toch meer dan een minuut. Vooraan sprintte Greipel naar de zege, zijn zevende in de Tour.

De etappe van maandag begint in Antwerpen en finisht op de Muur van Hoei, een steile klim van ongeveer één kilometer. De Muur van Hoei is ook jaarlijks de aankomst van de Belgische semiklassieker de Waalse Pijl.

Bekijk alle klassementen in de Tour de France

Bekijk de samenvatting:
Bekijk de samenvatting: