Rohan Dennis heeft zaterdag verrassend de eerste gele trui veroverd in de Tour de France. De 25-jarige Australiër van BMC troefde Tony Martin en Fabian Cancellara af tijdens de 13,8 kilometer lange openingstijdrit in Utrecht.

Tom Dumoulin strandde als vierde op acht seconden van Dennis. De meervoudige wereldkampioenen tijdrijden Martin en Cancellara gaven respectievelijk vijf en zes tellen toe.

Bij het enige tussenpunt, na iets meer dan zeven kilometer, lag Dumoulin maar één seconde achter op Dennis. Die nadelige marge liep in de slotfase op.

Jos van Emden eindigde zeer verdienstelijk als vijfde. De coureur van Lotto-Jumbo noteerde zelfs de beste tussentijd, maar moest in de slotfase terrein prijsgeven op de top vier.

Bijna zonder uitzondering kwamen de Nederlanders sterk voor de dag. Ook Wilco Kelderman finishte in de top tien, op plek negen. Lars Boom, die ondanks zijn lage cortisolwaarden van start ging, noteerde de 23e tijd.

Gesink

Robert Gesink en Bauke Mollema presteerden het beste van de klassementsrenners. Gesink legde beslag op de elfde plaats, Mollema werd veertiende.

Vincenzo Nibali, de Tour de France-winnaar van 2014, finishte als 22e en gaf 43 seconden toe op Dennis.

De openingstijdrit van de Tour in beeld

Rohan Dennis heeft zaterdag verrassend de eerste gele trui veroverd in de Tour de France. © ANP
De 25-jarige Australiër van BMC troefde Tony Martin en Fabian Cancellara af tijdens de 13,8 kilometer lange openingstijdrit in Utrecht. © ANP
Dumoulin strandde op acht seconden van Dennis. © ANP
Daniel Teklehaimanot opende de 102e editie van de Tour. © ANP
Jos van Emden reed een heel sterke tijdrit. © ANP
Meer dan 600.000 mensen waren zaterdag in Utrecht. © ANP
Sylvain Chavanel, een van de kopmannen bij IAM Cycling. © ANP
Robert Gesink realiseerde een sterke tijdrit. © ANP
Mark Cavendish kon geen potten breken. © ANP
Rohan Dennis verbeterde de tijd van Jos van Emden. © ANP
Tosatto, bezig aan zijn 32e grote ronde. © ANP
Wilco Kelderman mengde zich niet in de strijd om de gele trui. © ANP
John Degenkolb deed het verdienstelijk. © ANP
Nairo Quintana was de eerste favoriet voor de eindzege die van start ging. © ANP
Richie Porte zette geen overtuigende tijd neer. © ANP
Ook Laurens ten Dam gaf alles. © ANP
Stef Clement maakte zijn faam als tijdrijder niet waar. © ANP
Lieuwe Westra, een van de twee Nederlanders bij Astana. © ANP
Tom Dumoulin greep naast de zege. © ANP
De Australiër won in januari al de Tour Down Under, een Australische rittenkoers. © ANP
Een teleurgestelde Dumoulin. © ANP
Wielrenner Jakob Fuglsang gaat onderuit in een van de laatste bochten van de eerste etappe van de Tour de France 2015 in Utrecht. © NU.nl/Aaike van Oord
De Deen Jakob Fuglsang ging in Utrecht hard tegen het asfalt. © NU.nl/Martijn Wellen
De Astana-renner kon zijn rit wel weer vervolgen en eindigde toch nog als 126e. © NU.nl/Martijn Wellen

De Italiaan presteerde beter dan zijn concurrenten Chris Froome (39e op vijftig seconden), Alberto Contador (46e op 58 seconden) en Nairo Quintana (57e, op één minuut en één seconde). Voor outsider Joaquim Rodriguez, de nummer 125, was de schade groot met een verlies van bijna anderhalve minuut.

Werelduurrecord

Het was Van Emden, als negende van de 198 renners gestart, die de eerste richttijd neerzette. Zijn tijd van vijftien minuten en elf seconden hield een half uur stand, toen Dennis op het parcours kwam.

De Australiër won in januari al de Tour Down Under, een Australische rittenkoers. Bovendien verbeterde de BMC-renner in februari het werelduurrecord. Zijn 52,491 kilometer hield stand tot Bradley Wiggins afgelopen maand tot 54,526 kilometer kwam.

Dennis realiseerde in Utrecht een gemiddelde van 54,45 kilometer, waarmee hij de snelste individuele tijdrit in de Tour de France-historie reed.

Er stonden volgens de gemeente Utrecht ongeveer 350.000 mensen langs het parcours. De schattingen lagen hoger. De temperaturen schommelden rond de dertig graden Celsius.

De tweede etappe begint zondag in Utrecht en voert het peloton over een afstand van 166 kilometer naar Neeltje Jans. De rit is volledig vlak.

Dossier Tourstart | Bekijk de uitslag van de openingstijdrit