NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo.

Jouw oude teamgenoot Lars Boom krijgt mogelijk een startverbod vanwege lage cortisolwaarden. Wat vind je daarvan?
"Dit zou wel een heel knullige manier zijn om de Tour mis te lopen. Ik dacht meteen terug aan de Giro toen mijn huidige ploeggenoot George Bennett om dezelfde reden niet mocht starten van de MPCC. Wij zijn later ook uit die beweging gestapt en het begint daar langzaam leeg te lopen. Dat is erg jammer, want het is niet voor niets opgezet om het wielrennen geloofwaardiger te maken. Ik ben voor een schone sport en Lars natuurlijk ook, maar door de MPCC staat zijn naam nu op een vervelend lijstje. Het is kwalijk dat zijn naam door het slijk wordt gehaald, terwijl hij van de UCI gewoon mag starten. De MPCC begint een beetje een wassen neus te worden en dat is wel sneu. Of hij gaat starten? Het blijft tricky, maar ik gun het hem wel. Misschien dat hij hierdoor juist supergemotiveerd aan de start staat."

Dan de tijdrit van vandaag. Gaat Tom Dumoulin de gele trui pakken?
"Hij maakt een grote kans denk ik, maar moet heel veel mensen van zich afschudden. Iemand als Peter Sagan, die de tijdrit in de Ronde van Californië won, is bijvoorbeeld ook een specialist op deze afstand en vergeet Mark Cavendish niet als die in vorm is. Noemt niemand Sagan? Nou, dan is hij mijn outsider haha."

Wat mogen we van jouw teamgenoten bij Lotto-Jumbo verwachten?
"Ik hoop echt dat Jos van Emden top tien rijd, dat gun ik hem wel. Hij kan het ook en zeker vanuit een underdogpositie. Hopelijk vergaat het Wilco Kelderman en Robert Gesink ook goed. Kelderman is wat explosiever, dus voor hem is het iets makkelijker. Verder hoop ik dat ze in de eerste week vooral heelhuids binnen komen. Er kan zoveel gebeuren en je kunt volgend weekend zomaar op acht minuten staan. Dan moet je in je hoofd relaxed blijven, want zoveel is dat straks niet in Parijs. Natuurlijk is zo weinig mogelijk achterstand het beste, maar ze moeten ontspannen koersen."

Hoe moeilijk is het voor jou om toe te kijken?
"Best moeilijk, want ik sta met goede benen langs de kant en ben niet voor niets eerste reserve. Ik zat de afgelopen dagen nog in een soort ontkenningsfase in de hoop dat de ploegleider me zou bellen om te komen. Ik gun het die jongens natuurlijk niet dat ze ziek worden, maar gun mezelf wel een startplek haha. Vanaf deze plek wil ik ze wel succes wensen: ga ervoor, toi, toi, toi!"

Wat betekent deze reserveplek voor jouw toekomst bij Lotto-Jumbo?
"Dat weet ik niet, maar de Tour was wel een speerpunt voor mij. Toch motiveert het me ook om na de Tour nog veel te laten zien en dan kijken we aan het eind van het jaar wel weer of ik blijf."