Oleg Tinkov, eigenaar van de wielerploeg Tinkoff-Saxo, zegt geen moeite te hebben met het boycotten van de Tour de France van volgend jaar.

In een blog op cyclingnews.com zegt de Rus dat hij hoopt op veranderingen omtrent het bedrijfsmodel bij het wielrennen. "In het huidige model zijn de wielerploegen volledig afhankelijk van de sponsorinkomsten en dat model is niet langer houdbaar", aldus Tinkov.

De 47-jarige miljonair is van mening dat de organisator van de Tour, de ASO, en andere organisators de renners zouden moeten betalen. "Ik ben bereid de Tour de France van 2016 te boycotten om de ronde-organisators te overtuigen dat dingen moeten veranderen. Ik kan het me veroorloven om een jaar niet naar de Tour te gaan als alle andere teams ook instemmen niet te gaan."

"Als alle teams besluiten niet naar de Tour te gaan, wat gaat de ASO dan doen? Ze kunnen niet niks doen. Op de korte termijn schaadt dit natuurlijk de fans, maar op de lange termijn is het goed voor de sport. Anders zullen we blijven worstelen, ik hoop dat de ASO dat begrijpt."

"Volgens mijn informatie hebben veel teams het financieel steeds lastiger, omdat ze steeds minder budget hebben, maar de toprenners meer salaris vragen", stelt Tinkov. "Volgens mij hebben sommige ploegen moeite elk kwartaal hun rekeningen te betalen. Het lijkt erop dat ze renners halen in de hoop dat ze volgend jaar een sponsor hebben."