Lotto-Jumbo heeft zeven Nederlanders opgesteld voor de Tour de France, die op zaterdag 4 juli van start gaat in Utrecht.

Robert Gesink en Wilco Kelderman zijn de kopmannen van de Nederlandse formatie. Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk mikken ook op een goed klassement.

Bram Tankink, Tom Leezer en Jos van Emden zijn de Nederlandse helpers van Gesink en Kelderman. De Belg Sep Vanmarcke en de Duitser Paul Martens completeren de selectie.

Lotto-Jumbo is de eerste van de 22 deelnemende ploegen die de negen namen bekendmaakt. Deze week zullen veel andere selecties volgen.

Klimmers

Ploegleider Nico Verhoeven heeft vooral rekening gehouden met de etappes bergop. "We nemen dit jaar meer klimmers mee. Robert en Wilco zijn de kopmannen, maar ook Laurens en Steven hebben zich bewezen in een grote ronde."

"Daarbij weet je dat er zeker in de eerste tien dagen van de Tour veel kan gebeuren. Met dit blok van vier lopen we minder risico om na die beginfase ons klassement volledig kwijt te zijn."

"We kunnen onze kansen spreiden en zetten niet alles op één kopman. Het venijn zit hem in de tweede helft van de wedstrijd, dus als dat gedeelte aanbreekt, moeten we er nog goed bij zitten."

Bijzonder

Kelderman kijkt uit naar zijn debuut in de Tour. "Ik kijk er heel erg naar uit, vooral naar de start in Utrecht en naar de etappe naar Alpe d’Huez. De komende anderhalve week ga ik nog wat specifieke trainingen doen op mijn tijdritfiets en hou ik verder rust, zodat ik fris aan de start verschijn."

Gesink deelt het enthousiasme van Kelderman. "Dat we in Nederland beginnen, is schitterend en ik ben erg blij dat ik daar bij ben. Ik heb prachtige herinneringen aan de vorige Tourstart in Nederland en kan niet wachten tot we in Utrecht van start gaan."

Verhoeven verwacht veel van zijn renners in de belangrijkste rittenkoers ter wereld. "Iedereen is er klaar voor. De meeste renners hebben op hoogte naar de Tour toegewerkt. We kijken met elkaar uit naar een Tour die voor ons extra bijzonder is door de start in eigen land."

Het gros van de Tourploeg van Lotto-Jumbo verkende maandag de kasseienrit in België. De vierde etappe van Seraing naar Cambrai bevat enkele stroken uit Parijs-Roubaix en belooft een belangrijke scherprechter te worden voor het klassement.