Terwijl het gros van het peloton twee weken rust neemt om het lichaam fris te houden voor de Tour de France, werkt Laurens ten Dam zich in het zweet in de Alpen.

De klimmer van Lotto-Jumbo is na zijn twintigste plaats in de Ronde van Zwitserland meteen naar Zuid-Frankrijk vertrokken om de Alpenritten van de Tour te verkennen.

"Ik zit in een hotelletje van twee Nederlanders die me weer hebben uitgenodigd. Maandag rijd ik Alpe d'Huez op. Dat zal wel een speciaal gevoel geven", zegt Ten Dam tegen NU.nl over de col die op de één na laatste dag van de Tour bedwongen wordt.

"Vorig jaar heb ik de ritten in de Vogezen verkend omdat ik dacht dat die doorslaggevend zouden zijn en nu denk ik dat de Alpen cruciaal worden. Ik moet daar goed mijn ogen open houden en de conditie onderhouden."

Goed moe

De 34-jarige Ten Dam werd vorig jaar knap negende in het eindklassement van de Tour na zijn dertiende plaats in 2013. Voor dit jaar heeft hij geen doelstelling geformuleerd.

"Vorig jaar kon ik zeggen dat ik het beter wilde doen dan een jaar eerder, nu gaat dat in alle redelijkheid nog niet. Het moet een paar procentjes beter en die hoop ik op te halen in de Alpen."

De Ronde van Zwitserland was voor Ten Dam vooral bedoeld als training. "Ik ben goed moe en dat was de bedoeling. Uit de bergrit van woensdag put ik wel vertrouwen, al is het jammer dat ik me niet goed kon onderscheiden."

"Het is gewoon afwachten wat dit voor de Tour betekent. In 2011 waren mijn resultaten in de voorbereiding bijvoorbeeld erg goed en werd ik 57e in Frankrijk. Ik weet in ieder geval dat ik mezelf niks kan verwijten als ik in Utrecht aan de start sta. Ik ben trots op mijn voorbereiding."

Niet beschermd

Ten Dam verheugt zich op de Tourstart van 4 juli op Nederlandse bodem. "Dat begint nu wel een beetje te komen. Ik moet zorgen dat ik mijn kop goed houd en dan zit er ergens wel een resultaat in. Of dat nu een goed klassement is of een fantastische bergrit."

Kopman van Lotto-Jumbo voor de Tour wil Ten Dam zichzelf niet noemen. Dat zijn Robert Gesink en Wilco Kelderman. "Ik zal zeker niet beschermd zijn in de eerste week. Ik heb met Bauke Mollema al twee keer bewezen dat ik een goede tweede man ben. Ach, ik ben er alles aan gedaan en wat het dan wordt, zie ik in Parijs wel."

In tegenstelling tot Gesink en Kelderman zal Ten Dam zondag wel acte de presence geven tijdens de wegwedstrijd van de NK in Emmen. "Daar wil ik wel bij zijn."