Robert Gesink kijkt zeer tevreden terug op de Ronde van Zwitserland, waar hij met een negende plaats zijn doelstelling van top tien wist te halen.

"Ik moest er inkomen na mijn hoogtestage, maar ik ben gegroeid naar een goed niveau", vertelt de klimmer van Lotto-Jumbo aan NU.nl.

Met name zijn tiende plaats in de afsluitende tijdrit was veelbelovend. "Ja, dat was een goede afsluiting van een heel lastige ronde."

"Het is ook wel lekker om na veel gedoe en geklungel dit seizoen weer in de top tien te rijden in een klassement. Ik heb hier hard voor gewerkt."

"Het was tot dusver een dramatisch seizoen, maar dit is een grote stap in de goede richting. Bergop had ik het hier liever wat beter gedaan, toch ben ik uiteindelijk tevreden."

Gekkenhuis

Gesink kwakkelde na zijn hartkwaal van vorig seizoen dit jaar met een knieblessure en moest koersen laten schieten door privé-omstandigheden. De Varssevelder reed eind april in de Ronde van Romandië pas zijn eerste rittenkoers in de World Tour.

Na een trainingskamp op Amerikaanse bodem lijkt Gesink langzaam terug te komen op zijn normale niveau, al realiseert hij zich wel dat de concurrentie in de Tour een stuk sterker is dan in Zwitserland.

"In de Tour is het niveau hoger en ik mis hier nog net het scherpe randje. Toch heb ik het gevoel dat ik nog licht ga verbeteren als ik van deze ronde hersteld ben."

Voor Gesink wacht maandag al de verkenning van de kasseienrit in de Tour. "Het gaat volgens mij regenen, dus dat wordt nog lekker. Daarna ga ik een rit in de Pyreneeën verkennen vanuit mijn huis in Girona. Dan neem ik een beetje rust en gaan we het gekkenhuis in Utrecht opzoeken."

Gevaren

De 29-jarige Gesink begint op 4 juli in de Domstad aan zijn vijfde Tour, waarvan hij er drie uitreed. Top tien is het doel, al presteerde hij dat in Frankrijk voor het laatst in 2010 met een knappe vierde plek. "Maar ik kom niet pas net kijken, heb vier keer top tien gereden in een grote ronde."

"Het is moeilijk om nu te zeggen dat ik top tien ga halen, maar ik moet wel hoge doelen stellen. De Tour is een wedstrijd waarin heel veel kan gebeuren. Overal liggen gevaren, maar we hebben een heel sterke ploeg en gaan er met goede moed keihard tegenaan."

Gesink zal het kopmanschap van Lotto-Jumbo in principe delen met Wilco Kelderman en Laurens ten Dam. "We hebben het voordeel dat we op meerdere paarden kunnen wedden. Dan kunnen we onze doelen altijd nog bijstellen."