De voorbereidingen voor de start van de Tour de France zijn momenteel in volle gang. In heel Utrecht worden bomen deze week ingepakt in de kleuren en het motief van de bolletjes- en gele trui.

Deze Tourbomen zijn het initiatief van de Utrechtse Ankie van der Spank. Toen zij hoorde dat Utrecht de Tourstart had binnengesleept, leek het haar leuk om als inwoner iets bij te dragen.

Samen met haar man bedacht ze dat het leuk zou zijn om bomen in te pakken. "Dat leek ons leuk voor de stad. Het is een redelijk eenvoudig idee, en heel zichtbaar voor alle inwoners en bezoekers van Utrecht", vertelt ze aan NU.nl.

Van der Spank zocht contact met de Tourorganisatie, en bij de gemeente werden de nodige vergunningen aangevraagd. Deze week vindt het inpakken plaats. Dat gebeurt door een gespecialiseerd hoveniersbedrijf.

Op het Domplein en de Mariaplaats zijn bomen inmiddels al ingepakt in stof met bolletjesmotief. Maar ook op andere plekken in de stad worden bomen ingepakt.

"Kilometers stof" zijn daarvoor nodig, vertelt Van der Spank. Volgens haar berekening gaat er zo'n zeven kilometer doorheen. De watervaste en rekbare bolletjesstof heeft Van der Spank speciaal laten ontwerpen, en werd uiteindelijk bedrukt door een bedrijf uit Enschede.

Leuke reacties

"Natuurlijk is dat een flinke investering, maar ook andere partijen betalen mee. Maar het gaat mij uiteindelijk om het positieve gevoel. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit als bewoner van Utrecht kan doen. En ik krijg nu al enorm veel leuke reacties."