De gemeente Utrecht geeft toe dat er onduidelijkheid heerst over het komende autovignet rond de start van de Tour de France in Utrecht en komt daarom met verdere verduidelijking.

Tijdens de Tour is de vrije doorgang voor auto’s beperkt in een groot deel van Utrecht.

Bezoekers kunnen in een groot gedeelte van de stad niet komen, inwoners van de stad moeten een speciaal vignet aanvragen en moeten via uitgestippelde omwegen rijden. Ondernemers moeten zelfs aantonen dat ze noodzakelijk de stad in moeten, anders krijgen ze geen vignet.

Het vignet is volgens de gemeente nodig om de veiligheid te waarborgen. Zo moet er voldoende ruimte zijn voor nood- en hulpdiensten in het geval van calamiteiten. De gemeente hoopt dan ook dat mensen de auto zo veel mogelijk laten staan.

Overigens moeten Utrechters wel oppassen waar ze de auto laat staan. Al vanaf 29 juni mogen er op veel plekken in de stad geen auto’s geparkeerd worden.

Aanvraag

Bewoners en ondernemers kunnen het vignet aanvragen via het digitale loket van de gemeente Utrecht. Het vignet is vanaf vrijdag 3 juli om vanaf 20.00 uur tot zaterdag 4 juli 20.00 uur nodig. In de binnenstad op zelfs tot 1.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Op zondag 5 juli is het vignet nodig tussen 8.00 uur en 18.00 uur.

Bezoekers die de Tour komen bekijken kunnen geen vignet aanvragen. Hen wordt aangeraden om met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets naar de stad te komen. Mensen van ver buiten Utrecht kunnen parkeren aan de rand van de stad bij speciale transferia.