Laurens ten Dam eindigde zondag op de negende plaats van het algemeen klassement in de Tour de France. En daarmee was de ervaren Belkin-renner "intens tevreden".

"Ik kijk met trots terug op deze Tour", zei Ten Dam na de finish op de Champs-Elysées in Parijs. "Dit geeft heel veel vertrouwen."

Met zijn negende plaats werd de 33-jarige Ten Dam de beste Nederlander en staat hij voor het eerst in zijn loopbaan in de top tien van de Ronde van Frankrijk. Vorig jaar werd hij dertiende en dat voelde heel anders.

"Toen stond ik vijfde of zesde in het algemeen klassement, maar eindigde ik buiten de top tien. Dat voelde als verliezen. Dit keer heb ik alleen maar gewonnen."

Bovendien bereikte Ten Dam met zijn top tien-klassering een mijlpaal, zo merkte hij uit de reacties van collega's. "Vanmorgen werd ik door veel renners gefeliciteerd, ook veel buitenlandse jongens kwamen naar me toe."

"Ik hoor er nu echt bij. In de Vuelta heb ik ook al de top tien gehaald. Alleen de Giro d'Italia nog en ik heb de trilogie voltooid."

Bekijk alle eindklassementen

Mollema: 'Weet nu zeker dat ik dit niveau in me heb' | Kittel: 'Hopelijk is dit een wake-upcall'