De Tour de France is bijna ten einde. De renners werken zondag alleen nog de afsluitende etappe naar Parijs af. Tourbaas Christian Prudhomme kijkt ondanks het wegvallen van favorieten Chris Froome en Alberto Contador tevreden terug.

''Deze Tour heeft me wel kunnen bekoren. We hadden nooit echt het klassieke scenario, waarbij een kopgroep in de laatste kilometers gegrepen werd'', kijkt Prudhomme bij Sporza terug.

''Door de verrassende opgaves van Froome en Contador was niemand bang om aan te vallen. Er was geen ploeg die het peloton volledig onder controle kon houden.''

Volgens Prudhomme had Nibali ook een geduchte concurrent van Froome en Contador geweest als zij niet waren gevallen.

''Ik weet niet zeker of we met hen erbij een andere winnaar gekregen zouden hebben. Toen zij nog in de Tour zaten, had Nibali al een mooie voorsprong opgebouwd. Hij heeft het intelligent aangepakt. Vorig jaar zei hij me in de Vuelta: Ik kom naar de Tour en ik wil er winnen. Dat betekent dus dat hij geobsedeerd was door deze koers."

De Tourbaas heeft vooral genoten van de prestatie van Nibali in de kasseienetappe. ''Hij heeft gedomineerd, maar niet op een verpletterende manier. Hij zat gewoon altijd vooraan. En zijn demonstratie op de kasseien was indrukwekkend.''

Nieuw tijdperk

Voor Frankrijk was de Tour ook succesvol. Met Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot staan er zeer waarschijnlijk twee Fransen op het podium in Parijs.

''Dit moet een springplank zijn voor de komende jaren. Er breekt een nieuw tijdperk aan, waarbij de traditionele wielerlanden, zoals Italië en Frankrijk, de strijd aangaan met opkomende landen'', aldus Prudhomme.