Ploegleider Merijn Zeeman van Belkin was zaterdag niet blij met de uitspraken van Bauke Mollema na zijn slechte tijdrit in de Tour de France.

Mollema eindigde slechts als 140e in de tijdrit van 54 kilometer op een fiets waar hij nog amper op had gereden voor zaterdag. "Achteraf is het misschien niet de beste keuze geweest", zei de Groninger daarover na de etappe. "Iedereen had denk ik wel gewild dat de fiets er eerder kwam, maar daar doe je verder ook niets meer aan."

"Ik ben heel teleurgesteld in Bauke dat hij dat zegt over die fiets", was Zeeman tegen NU.nl duidelijk in zijn reactie. "Wij komen nu over als een stelletje amateurs en moeten alles gaan uitleggen."

"Daar gaan we hem zeker op aanspreken, dat lijkt me logisch. Niemand had raar opgekeken als hij had gezegd dat zijn mindere tijdrit het gevolg was van drie weken zware koers."

De ploegleider was ook verbaasd, omdat Mollema zelden naar excuses zoekt. "Normaal gesproken is zijn kwaliteit juist dat hij het altijd bij zichzelf zoekt."

Zadel

Zeeman legde uit dat de keuze om op de nieuwe fiets van Bianchi te rijden zorgvuldig is afgewogen ondanks het feit dat de fiets pas tijdens de Tour arriveerde.

"Er wordt niet even zomaar op een nieuwe fiets gereden. Dat is een traject dat al twee jaar loopt. Die fiets is in het voorjaar nog getest en aanmerkelijk sneller. Die fiets is er alleen niet zomaar."

"Uiteindelijk was de keuze aan Laurens en Bauke en ze wilden er allebei per se mee rijden. We hebben nog gezegd: we snappen dat hij net nieuw is en dat jullie op de oude fiets willen rijden."

"Overigens is er ook weinig verschil tussen de fietsen. Het is niet zo dat het ene zadel veel hoger staat of zo, ze zijn identiek. De nieuwe reageert alleen wat anders omdat hij veel sneller is."

Enorme klap

Mollema had volgens Zeeman beter uit kunnen leggen dat zijn ziekte in de eerste week wellicht de oorzaak was van een slechte tijdrit. "Hij is nogal wat tegengekomen en het was gewoon op bij hem. Dan krijg je op een tijdrit van 54 kilometer een enorme klap. Bovendien staat hij nog steeds in de top tien. Dat moeten we niet vergeten."

"Ik vind het jammer dat het nu alleen maar over die fiets gaat. Als dat de eerste reactie is op eigen falen, dan is dat niet wat we van elkaar mogen verwachten."

"Ik denk dat het niet terecht is dat wij nu als amateurs worden gezien en de mensen die hiermee bezig zijn geweest, weten hoe het echt zit. Bauke meent dat hij zo'n opmerking moet maken. Dan mag hij het verder uitleggen."

Begrip

Nico Verhoeven, die achter Mollema reed, nam het op voor de kopman. "Dit is een teleurgestelde renner die niet tevreden is over zijn tijdrit. Hij zegt hier niet mee dat het een slechte fiets was. Dat is zijn gevoel en dat begrijp ik."

"Hij reed gewoon slecht en was op het einde van zijn Latijn. Over de test met de fiets was Bauke nog heel enthousiast. En als we deze fiets niet hadden gebruikt , was het verhaal geweest: waarom gebruik je geen snellere fiets als die beschikbaar is?"

"De les is duidelijk. We moeten een tijdritfiets gewoon in het voorjaar hebben om er ver voor de Tour mee te kunnen rijden."

Bekijk de uitslag en alle klassementen

Mollema baalt: 'Het was een drama' | Ten Dam: 'Vooraf zou ik voor negende plaats tekenen' | Ten Dam en Mollema zakken in klassement na matige tijdrit