Tom Dumoulin was na afloop van de tijdrit in de twintigste etappe van de Tour de France tevreden.

"Dit is mijn niveau", concludeerde de renner van Giant-Shimano. "Daar ben ik heel trots op. Je weet van tevoren dat er iets geks moet gebeuren, wil ik Martin verslaan. Hij is echt nog wel een dikke klasse beter."

Dumoulin noteerde een tijd van 1.08,00 en was daarmee 1.39 minuten langzamer dan Martin. De Nederlands kampioen zei dat hij zijn tijdrit redelijk vlak heeft ingedeeld.

"Ik probeerde tempo te maken op de klimmetjes en rust te pakken in de afdaling. Ik heb het goed gedaan, ik kon niet harder."

Dode punt

De lengte van de tijdrit, 54 kilometer, viel Dumoulin wel zwaar. "Aan het einde van de Tour is dit mentaal heel moeilijk. Over het dode punt heengaan lukt nu niet meer. Het is alleen maar vechten tegen de pijn, heel diep gaan is geen optie."

Het hoge niveau van Martin is een goede drijfveer voor Dumoulin om nog beter te worden. "Hij is een doel om naartoe te werken, ik ga nog meer in details werken om een kleine winst te maken. Het motiveert mij wel om te proberen hem ooit te verslaan."

Ondanks de ritzeges van zijn teamgenoot Marcel Kittel is de tijdrit het mooiste moment van de Tour voor Dumoulin. "Daar geniet ik ook van hoor. Die zeges zijn mooi voor de ploeg, maar voor mij persoonlijk is dit iets anders."

De Limburger is de eerste Nederlander sinds Erik Breukink in 1991 die bij de eerste twee rijdt bij een individuele tijdrit in de Tour de France.

Bekijk de uitslag en alle klassementen | Westra: 'Geel in de ploeg is hoogtepunt loopbaan' | Terpstra: 'Persoonlijk geen goede Tour gehad'