Tom Dumoulin begint zaterdag met veel ambitie aan zijn tijdrit in de Tour de France. Een plek in de top vijf is zijn doel, maar teambaas Iwan Spekenbrink is wat voorzichtiger dan zijn pupil.

"Hij is goed, maar dit is ook een ontdekkingsreis. Hij heeft goede tijdritten gereden, die waren alleen kort en aan het begin van een ronde", legt de algemeen manager van Giant-Shimano uit aan NU.nl.

"Dit is voor hem ook een nieuwe ervaring en het is de vraag hoe hij een tijdrit verteert na bijna drie weken koers. Het is ook de eerste keer dat hij met zoveel vertrouwen aan een tijdrit begint."

Nederlands kampioen Dumoulin won dit jaar al de race tegen de klok bij het Criterium International en werd twee keer tweede in de Ronde van Zwitserland achter wereldkampioen Tony Martin.

"Hij moet erin gaan om veel ervaring op te doen en kijken waar dit hem brengt voor de komende jaren. Het is voor het eerst dat hij een tijdrit zo serieus benadert in de Tour. We hebben zelfs een speciaal pak gemaakt."

Verwachtingspatroon

Spekenbrink is vooral benieuwd of Dumoulin met de druk van het moeten presteren kan omgaan. "Hij gaat hier met een iets ander verwachtingspatroon heen, maar we moeten ook realistisch zijn."

"Het is een tijdrit van meer dan 50 kilometer in de derde week van een grote ronde. Het enige wat hij kan doen is er vol voor gaan en dan denk ik dat we straks veel geleerd hebben over zijn toekomst als tijdrijder."

Giant heeft de 23-jarige Dumoulin deze Tour niet gespaard met het oog op de tijdrit. "Dat zou pas verstandig zijn als hij wat ouder is en succesvol is geweest in de tijdrit van een grote ronde. Pas met zo'n track record kunnen we hem alleen voor de tijdrit laten gaan."

"Nu kunnen we het ons niet permitteren om hem rustig te laten rijden terwijl hij belangrijk is voor de sprints. In de laatste week hebben we daar wel een balans in proberen te vinden, maar te laconiek rijden kost ook veel energie."

Nibali: 'Ik zal de tijdrit rijden als een leider' I 20e etappe: Bergerac-Périgueux