Ramunas Navardauskas heeft vrijdag de negentiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven.

De renner van Garmin-Sharp demarreerde in de finale van de regenachtige etappe uit het peloton en behield zijn kleine voorsprong tot aan de eindstreep. Achter de Litouwer sprintte John Degenkolb van Giant-Shimano naar de tweede plaats en werd Alexander Kristoff (Katoesja) derde.

In de top van het klassement veranderde er niets. Vincenzo Nibali heeft nog altijd ruim zeven minuten voorsprong op nummer twee Thibaut Pinot en Jean-Christophe Peraud bezet de derde plaats. Bauke Mollema en Laurens ten Dam staan respectievelijk op plaats zeven en acht.

Zaterdag volgt nog een 54 kilometer lange individuele tijdrit van Bergerac naar Perigueux. Zondag staat de slotetappe op het programma, waarin het peloton 137,5 kilometer aflegt in de rit van Evry naar Parijs.

Slagter

Al vroeg in de etappe van vrijdag ontstond er een kopgroep van vijf renners. De Fransen Cyril Gautier en Arnaud Gerard en de Zwitser Martin Elmiger trokken ten aanval en kregen Tom-Jelte Slagter van Germin-Sharp met zich mee.

De Est Rein Taaramäe besloot niet veel later de achtervolging in te zetten op de kopgroep en sloot uiteindelijk aan bij het viertal. Gaandeweg de rit viel er veel regen en waren er veel renners met een lekke band.

In het peloton hadden Cannondale (rijdend voor Peter Sagan) en Giant-Shimano (voor Degenkolb) de situatie desondanks onder controle. Slagter, Gautier, Elmiger, Gerard en Taaramäe zagen hun marge met het peloton oplopen tot bijna vier minuten, maar het verschiil liep vervolgens gestaag terug.

Later gingen ook Katoesja en Lotto-Belisol zich met de achtervolging bemoeien. Beide ploegen wilden, net als Cannondale en Giant-Shimano, het verschil met de leiders niet te groot laten worden met het oog op de sprintkansen voor respectievelijk Kristoff en André Greipel.

Solo

Lang schommelde de voorsprong van het vijftal op het peloton tussen de één en drie minuten. Ruim dertig kilomter voor de streep besloot Slagter om weg te springen uit de kopgroep en solo verder te gaan. De overige vier werden teruggepakt door het jagende peloton en Slagter pakte een maximale voorsprong van zo'n veertig seconden.

De 25-jarige Nederlander begon met vijftien seconden voorsprong als eerste aan het enige klimmetje in de etappe, de Cote de Monbazillac. Op de heuvel van de vierde categorie werd het achter Slagter onrustig in het peloton met verschillende aanvalletjes.

Ramunas Navardauskas haalde zijn ploegmaat Slagter bij en ging er vervolgens alleen vandoor. Hij pakte een voorsprong van zo'n twintig seconden en hield het in de barre weersomstandigheden vol tot aan de finish.

Valpartij

Drie kilometer voor het einde was er nog een flinke valpartij in het peloton. Onder meer Ten Dam en Romain Bardet, de nummer vijf van het klassement, waren daarbij betrokken. Ook Sagan ging tegen het asfalt, waardoor hij een ritzege kon vergeten.

Omdat het incident binnen de laatste drie kilometer plaatsvond, had de opgelopen achterstand geen gevolgen voor de betreffende renners.

Huilende Slagter: 'We hebben onze laatste kans gepakt' | Trotse Langeveld: 'Dit is fantastisch' | Bekijk alle klassementen