Tony Gallopin heeft woensdag de elfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Fransman van Lotto-Belisol bleef het peloton in de straten van Oyonnax nipt voor.

Gallopin trok in de slotfase van de etappe ten aanval. Hij werd bijgehaald door onder meer Peter Sagan, maar reed opnieuw weg en bleef ook weg.

Achter de Lotto-renner sprintte John Degenkolb van Giant Shimano naar de tweede plaats. Matteo Trentin van Omega Pharma-QuickStep werd derde.

De 26-jarige Gallopin droeg maandag al de gele trui in de Tour, maar moest zijn leidende positie vervolgens afstaan aan Vincenzo Nibali. De Italiaan behoudt de leiding in het klassement.

Beste Nederlander in de etappe over 187,5 kilometer was Bram Tankink op de dertiende plaats. Zijn Belkin-ploeggenoot Bauke Mollema finishte als veertiende. In het algemeen klassement steeg Mollema een plaatsje. Hij passeerde de Portugees Rui Costa, die in de slotfase niet met de besten mee kon. 

Kopgroep

Vooraf werd al verwacht dat de eerste van twee overgangsetappes tussen de Vogezen en de Alpen, met alleen aan het eind vier niet al te zware beklimmingen, voer zou zijn voor aanvallers die jagen op dagsucces.

Meteen na de start regende het dan ook vluchtpogingen. Een groepje van vier met Dries Devenyns van Giant-Shimano werd snel teruggepakt door het peloton en ook Sagan, die nog wacht op zijn eerste ritzege, kon niet wegblijven. Na dertig kilometer was het wel raak. Martin Elminger (IAM) en de Fransen Cyril Lemoine (Cofidis) en Anthony Delaplace (Bretagne) wisten weg te komen.

Het drietal bouwde een voorsprong op van bijna zes minuten. Maar zo’n honderd kilometer voor de meet ging het peloton, onder leiding van de Cannondale-ploeg van Sagan, serieus jacht maken op de vluchters.

De versnelling van het peloton zorgde er niet alleen voor dat voorsprong van de koplopers slonk. Garmin-kopman Andrew Talansky, die in de zevende etappe hard onderuit was gegaan, kon door rugproblemen het tempo niet bijbenen. De Amerikaan werd tachtig kilometer voor de finish gelost.

De achterstand van Talansky liep snel op. Solo moest hij de schade zien te beperken, maar op kop van het peloton maakte inmiddels ook zijn eigen Garmin-ploeg jacht op de achtervolgers om zo Tom-Jelte Slagter een kans te geven op dagsucces.

Op vijftig kilometer van de meet leek er een einde te komen aan de lijdensweg van Talansky. De 25-jarige renner, die al op ruime achterstand stond in het klassement, zat een paar minuten langs de kant van de weg. Maar nadat de ploegleiding hem moed had ingesproken, stapte Talansky toch weer op de fiets voor de vier beklimmingen in het slot van de etappe.

Ploeteren

De eerste helling was voor in het peloton meteen het startschot voor nieuwe demarrages. Terwijl ploeggenoot Talansky achterin ploeterde trok Slagter ten aanval. De Nederlander kreeg Jan Bakelants (Omega Pharma-QuickStep) en Nicolas Roche (Sax-Tinkoff) met zich mee en kwam tot bij de afgezakte Lemoine.

Eenmaal bij de Fransman kon Slagter het tempo van de Belg en de Ier niet meer bijbenen, waarna Bakelants en Roche zich bij koploper Elminger voegden. Delaplace speelde voorin geen rol meer. De Fransman was al eerder ingerekend door het peloton.

Na enkele kilometers kregen de drie koplopers gezelschap van Europcar-renners Cyrille Gautier en Jesus Herrada, maar het gat met het peloton werd wel steeds kleiner. Het leek slechts een kwestie van tijd tot het peloton weer bijeen zou zijn en vijftien kilometer voor de finish was dat daadwerkelijk een feit.

De hergroepring zorgde niet voor rust. Gallopin wist in de afdaling een gat van een paar seconden te slaan, terwijl de harde finale ervoor zorgde dat geen enkele ploeg nog controle had. Onder meer Sagan leek aansluiting te vinden bij de renner van Lotto-Belisol, maar Gallopin kon zowaar nog een keer wegkomen.

De Fransman wist vervolgens in de straten van Oyonnax een voorsprong van enkele seconden te behouden. Terwijl vlak achter hem het peloton kwam aangestormd stak Gallopin beide handen in de lucht, waarna hij solo over de meet kwam.

Uitslagen en klassementen | Slagter: 'Het leek allemaal zo fantastisch' | Mollema: 'Hopelijk blijven de benen zo goed'