Tony Martin heeft zondag op fraaie wijze de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Tony Gallopin zat in een achtervolgende groep en nam de gele leiderstrui over van Vincenzo Nibali.

Martin ontsnapte in de tweede etappe door de Vogezen al vroeg uit het peloton, loste op de voorlaatste klim zijn medevluchter Alessandro De Marchi en reed in de veelal dalende laatste 55 kilometer alleen maar verder weg bij een grote groep achtervolgers.

De 29-jarige renner van Omega Pharma-QuickStep boekte zo zijn derde ritzege in de Tour. Eerder won hij in 2011 en in 2013 een individuele tijdrit in de Ronde van Frankrijk.

Fabian Cancellara sprintte op 2.45 van de Duitse winnaar naar de tweede plaats, voor Greg Van Avermaet. Tom Dumoulin was de beste Nederlander op de vierde plek. Steven Kruijswijk eindigde als zevende.

Gallopin zat ook in de achtervolgende groep, die vijf minuten voorsprong had op het peloton. De 26-jarige Fransman stond elfde op 3.27 van Nibali en mag daardoor maandag op de Franse feestdag 'Quatorze Juillet' in de gele trui rijden.

De renner van Lotto-Belisol heeft nu in het klassement 1.34 voorsprong op de nummer twee Nibali. De Portugees Tiago Machado klom naar de derde plaats op 2.40. Bauke Mollema zakte naar de twaalfde plaats op 4.36 van het geel.

Avonturiers

De tweede etappe in het middelgebergte in Oost-Frankrijk was wederom lastig, met klimmen vanuit het vertrek en in totaal zes geclassificeerde cols op de 170 kilometer tussen Gérardmer en Mulhouse.

De top van de laatste berg, de Grand Ballon van derde categorie, lag echter al op 43 kilometer van de streep, waardoor het meer een rit voor avonturiers was dan voor de klassementsrenners.

Veel mannen wilden dan ook meezitten in de ontsnapping van de dag, zeker nadat Blel Kadri zaterdag in de eerste rit door de Vogezen een vlucht succesvol had afgerond.

Tijdrijder

Op de eerste beklimming van de dag, die van de Col de la Schlucht, ontstond een omvangrijke kopgroep van 25 coureurs, onder wie Tom Dumoulin en Joaquim Rodriguez, maar zij werden vlak na de top weer bijgehaald.

Dat was het sein voor De Marchi om het alleen te proberen en de Italiaanse renner van Cannondale kreeg al snel de Duitse tijdrijder Martin met zich mee.

Achter in het peloton moesten al veel sprinters lossen, terwijl vooraan een groep van 28 mannen, onder wie Gallopin, Pierre Rolland, Rodriguez, Van Avermaet, Tiago Machado en de Nederlanders Lars Boom, Kruiswijk en Dumoulin op de Col du Wettstein aan een achtervolging op het duo op kop.

Boom

Boom probeerde heel even in zijn eentje het gaatje van een halve minuut naar Martin en De Marchi dicht te rijden, maar de Belkin-renner liet zich al snel weer terugzakken.

Kevin Reza zette zich vervolgens op kop bij de achtervolgers voor zijn ploegmaat Rolland, maar de koplopers liepen in de volgende klimmen alleen maar verder uit.

Aan de voet van de zwaarste col van de dag, de beklimming van Le Markstein (eerste categorie), had het leidende duo een voorsprong van bijna drie minuten op de achtervolgers. Die groep had weer een voordelige marge van zo'n vijf minuten op het peloton, waar de Astana-ploeg van geletruidrager Vincenzo Nibali de dans leidde.

De 26-jarige Fransman Gallopin, de nummer elf van het klassement op 3.27 van Nibali, reed zo virtueel in de gele trui.

Panzerwagen

Martin was alleen bezig met de ritzege en de 29-jarige Duitser reed op Le Markstein weg bij De Marchi. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden nam direct veel afstand van de Italiaan, die al snel terugviel in de achtervolgende groep.

Martin had op de top van de Grand Ballon een voorsprong van 2.36 op de achtervolgers, waar Gallopin het geel rook en nog eens aanzette. Martin, bijgenaamd 'der Panzerwagen', reed echter alleen maar verder weg en wist al ver voor de streep dat hij de ritzege én de bolletjestrui ging pakken.

Op zo'n acht minuten van Martin zette het peloton onder leiding van Astana niet meer aan, waardoor ook Gallopin kon juichen op de streep.

Maandag volgt de laatste rit door de Vogezen, met aankomst bergop.

Bekijk alle klassementen van de Tour de France I Dumoulin: 'Martin reed gewoon bij ons weg' I Laurens ten Dam: 'Spijt dat ik niet in kopgroep zat' I Martin: 'Een van mooiste momenten uit mijn loopbaan'