Blel Kadri heeft zaterdag de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Fransman kwam na 161 kilometer solo over de finish in Gérardmer.

De 27-jarige Kadri (AG2R) ging al vroeg in de eerste etappe met serieuze beklimmingen in de aanval. Hij behoorde tot een kopgroep van vijf renners met ook Niki Terpstra van Omega Pharma-QuickStep.

Op de eerste van de drie korte, steile beklimmingen in de Vogezen reed Kadri weg bij zijn medevluchters en bleef in de laatste kilometers de klassementsrenners voor. Naast de ritzege nam Kadri ook de bolletjestrui over van Cyril Lemoine.

Onder aanvoering van de ploeg Tinkoff-Saxo van Contador werd in de laatste veertig kilometer wel flink tempo gemaakt achter Kadri, waardoor veel renners moesten lossen en het peloton uiteenviel.

Contador toonde zich in de laatste beklimming, waarin het ieder voor zich was, de sterkste klassementsrenner. De Spanjaard werd tweede op ruim twee minuten achter Kadri. In de slotmeters bergop wist hij drie seconden te pakken op Vincenzo Nibali, die wel de gele trui behield.

Bauke Mollema eindigde als elfde. De Belkin-renner finishte 38 seconden achter Contador, maar steeg in het algemeen klassement wel naar de negende plaats.

Grote voorsprong

Nog voordat Kadri in de aanval ging, plaatste Terpstra al een demarrage. 23 kilometer na de start in Tombaline reed de Nederlander met Sylvain Chavanel van IAM weg uit het peloton. Maar Terpstra en de ervaren Fransman zagen al snel Kadri (AG2R) aansluiten, net als de Fransman Adrien Petit (Cofidis) en de Brit Simon Yates van Orica-GreenEdge.

Zonder klassementsrenners in hun midden kreeg het vijftal alle ruimte van het peloton om de voorsprong te vergroten. Bijna zestig kilometer voor de finish, bij de tussensprint, was het gat opgelopen tot ruim elf minuten.

Het was Terpstra die de tussensprint won, al werd er niet serieus gespurt door de kopgroep. Het vijftal spaarde zich voor de beklimmingen in de laatste dertig kilometer van de etappe.

Pas veertig kilometer voor de meet veranderde het beeld van de koers. Het peloton versnelde en ook het weerbeeld was anders. Door hevige regenval werd het steeds gladder op de weg.

De kopgroep wilde geen risico nemen en keek meer naar elkaar dan naar het peloton, waardoor de voorsprong snel slonk. Bij de voet van de eerste klim, de Col de la Croix des Moinats, bedroeg het gat nog maar zes en een halve minuut.

Laatste klim

Op die eerste klim gingen Chavanel en Kadri al snel aan, waarna de jongste van de twee Chavanel deed lossen. Ondertussen naderde het peloton, dat onder aanvoering van de ploeg Tinkoff-Saxo van Contador tempo maakte.

In tegenstelling tot de andere vluchters slaagde Kadri er in vaart te houden. Het verschil tussen de Fransman en het peloton werd amper kleiner, waardoor hij op vijftien kilometer van de streep met vier en een halve minuut voorsprong zowaar aan de etappezege mocht gaan denken.

Op kop van het peloton bleef Saxo tempo maken. Niet eens zozeer om Kadri in te halen, maar vooral om concurrenten van Contador op achterstand te rijden. Steeds meer renners moesten lossen. Onder meer Jurgen Van den Broeck kreeg een gevoelige tik te verwerken.

Mollema

Op de laatste klim kwamen de klassementsrenners alleen te zitten. Contador zette enkele keren aan, maar Nibali pareerde eenvoudig. De rest moest passen. Twee minuten en zestien seconden nadat  Kadri solo de finish was gepasseerd, werd Contador tweede met een kleine voorsprong op Nibali. 

Voor Mollema bleef de schade beperkt, maar Van den Broeck zakte door zijn achttiende plaats in de etappe van de vijfde naar de tiende plaats in het algemeen klassement. Naast de Belg van Lotto-Belisol had ook Andrew Talansky het zwaar. De kopman van Garmin Sharp kwam net als vrijdag ten val en finishte als 35e.

Niki Terpstra deed het ondanks zijn lange vlucht een stuk beter dan Talansky. Hij was na Mollema de beste Nederlander op de veertiende plaats.

Bekijk alle klassementen | Mollema: 'Op de laatste klim was het ieder voor zich' | Terpstra: 'Met zulke benen ga ik het nog een keer proberen'