Matteo Trentin heeft vrijdag de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. De Italiaan van Omega Pharma-QuickStep was na 234,5 kilometer een banddikte sneller dan Peter Sagan.

Voor Trentin betekende het zijn tweede dagzege in de Tour de France. Vorig jaar won de 24-jarige Italiaan de veertiende etappe.

Tom Dumoulin was de beste Nederlander in de straten van Nancy. De renner van Giant-Shimano kwam als vierde over de streep, achter Tony Gallopin. In het algemeen klassement staat Dumoulin ook als hoogst geklasseerd, op de twaalfde plek. Bauke Mollema volgt als dertiende.

Vincenzo Nibali zag zijn gele trui niet in gevaar komen in de relatief vlakke etappe die werd afgesloten met twee klimmetjes van de vierde categorie.

Na zo'n acht kilometer ontstond de eerste kopgroep van de dag. Martin Elmiger, Bartosz Huzarski, Alexandre Pichot, Matthew Busche, Nicolas Edet en Anthony Delaplace reden een maximale voorsprong van 4 minuten en 20 seconden bij elkaar.

Onder aanvoering van het Cannondale van groenetruidrager Sagan bracht het peloton de achterstand op het zestal langzaam maar gestaag terug.

Opgaves

Intussen moest Stef Clement de strijd staken na een harde valpartij. De 31-jarige renner van Belkin werd met klachten aan onder meer zijn elleboog afgevoerd naar het ziekenhuis en was zo de eerste Nederlandse opgever in deze editie van de Tour de France.

Terwijl de voorsprong van het peloton steeds verder slonk, stapte ook Danny van Poppel af. De jongste coureur van het peloton had al drie dagen met last van de knie en kon het niet langer opbrengen zijn weg te vervolgen. De Nederlander was na Andy Schleck de tweede renner die wegviel bij Trek.

Met nog een kleine vijftig kilometer te gaan zagen Elmiger en Huzarski hun kans schoon om weg te rijden bij hun medevluchters. Pichot, Busche, Edet en Delaplace werden op hun beurt snel gegrepen door het peloton dat nog steeds werd geleid door Sagan en zijn helpers.

Klimmetjes

Aan het begin van de beklimming van de Côte de Maron werden de moegestreden Zwitser en Pool ingelopen door de meute, waarna de immer strijdvaardige Thomas Voeckler een vergeefse poging deed weg te rijden uit het peloton dat inmiddels werd aangevoerd door Orica-GreenEdge.

Klassementsrenner Tejay van Garderen ging met nog zo'n tien kilometer tegen het asfalt en nam daarbij zijn ploegmaat Jhon Darwin Atapuma mee. De Colombiaan besloot de strijd te staken, terwijl de Amerikaan zijn weg vervolgde maar wel ruim een minuut verloor op zijn concurrenten.

Op de laatste beklimming van de dag, die van de Côte de Boufflers, ontpopte zich al snel een groep met favorieten die wegreed uit het peloton. Sagan en Greg Van Avermaet sprongen gezamenlijk weg, maar verzuimden een onoverbrugbaar gat te creëren met de klassementsrenners. Daardoor mondde de finale opnieuw uit in een sprint, waarin dit keer Trentin zich de snelste toonde op de finish.

Bekijk alle klassementen

Mollema: 'Verlies Clement zeker een aderlating'Van Poppel 'helemaal kapot' van opgave