Danny van Poppel heeft vrijdag met flinke tegenzin moeten opgeven in de Tour de France. De jongste renner in koers ondervond te veel hinder van knieproblemen.

"Daar had hij al een paar dagen last van, maar we hebben het stilgehouden om niet te veel druk op hem te zetten", laat een woordvoerder van zijn team Trek weten aan NU.nl.

"Hij zit nu in de auto en is echt helemaal kapot. Hij was er echt van overtuigd dit keer Parijs te halen, maar zijn knie laat dat niet toe."

De 20-jarige Van Poppel moest vorig jaar in dienst van Vacansoleil-DCM na twee weken de Tour verlaten.

Ook na de finish van de zevende etappe was de sprinter zichtbaar aangedaan. "Aan het begin voelde het nog wel goed, maar na een kilometer of honderd werd het steeds erger."

"We hebben er alles aan gedaan en denken dat ik nu gewoon wat rust nodig heb. Zaterdag is een lastige dag, dus op een gegeven moment moest ik de knoop wel doorhakken."

Ambitieus

Bij de start van de zevende etappe in Épernay was de sprinter nog ambitieus. "Ik had donderdag de beste benen tot nu toe, maar reed lek in de finale. Dat was wel heel erg balen, anders had ik misschien top drie kunnen halen."

De jongste zoon van voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel had zelfs het idee dat uitrijden erin zat. "Ik voel me een stuk sterker dan vorig jaar. Toen had ik het echt moeilijk, ik merk dat ik stappen heb gemaakt."

Van Poppel dacht zelfs het hooggebergte dit keer te kunnen overleven. "Iedereen is natuurlijk vermoeid, maar ik heb dit jaar al grote koersen gereden, dus op zich moet dat mij wel lukken."

Het bleek ijdele hoop, maar de Utrechter gaf al aan graag terug te komen in de Tour en mee te doen om de ritzeges. "Volgend jaar in Utrecht zou mooi zijn en over een jaar of drie hoop ik echt voor de overwinning mee te doen. Ze kijken voor de toekomst ook echt naar een sprinttrein voor mij."

Grote plannen

Teambaas Luca Guercilena heeft grote plannen met Van Poppel, die tijdens deze Tour al een paar keer in de top tien eindigde. "Hij wordt beter en beter, al zal hij eraan moeten werken om de bergetappes te overleven."

Eigenlijk zou Van Poppel niet aan de start staan in de Tour, maar zijn goede prestatie in de Ronde van Luxemburg leverde hem een plek in de selectie op. "Daar heeft hij laten zien dat hij koersen kan winnen op het tweede niveau, nu moet hij zich vaker meten met de topsprinters."

Guercilena had voor de ontwikkeling van Van Poppel gehoopt dat hij nog even rond zou rijden in de Tour. "Een uitgereden Tour op zak zorgt voor een grotere motor en met zijn talent kan hij dan een erg goede sprinter worden. Dan zullen we hem ook meer ondersteuning moeten bieden."

Van Poppel en Clement staken strijd in zevende etappe