Lars Boom kon zijn geluk niet op na zijn overwinning in de gevreesde vijfde etappe in de Tour de France.

"Het is een droom om een Touretappe te winnen. Zeker op de kasseien en met dit weer", aldus de Belkin-renner.

"Op de fiets waren er al tranen en had ik kippenvel. Ik heb er geen woorden voor. Ik droom al jaren van een natte Parijs-Roubaix en dan komt dit. Fantastisch gewoon."

Samen met ploegmaat Sep Vanmarcke ging hij vanaf de start van de kasseienrit voor de winst. "Dit is fantastisch. We gingen om te winnen, Sep en ik. Met die instelling zat ik op de fiets."

Bij bosjes

Boom is de eerste Nederlandse winnaar van een Touretappe sinds Pieter Weening op 9 juli in 2005. "Extra speciaal om precies negen jaar later zijn opvolger te worden", stelt de Nederlander.

"Er waren vandaag veel belangrijke momenten. In het begin vielen ze bij bosjes, dan moet je op de fiets blijven zitten."

"Het was zaak voorop te blijven en met de eersten iedere kasseistrook op te draaien.Toen heb ik tegen Sep gezegd dat we door moesten trekken, dat hebben we gedaan. Daarna was het koers", aldus Boom. 

Solo

In de slotfase reed ploegmaat Vanmarcke lek en stond de Nederlander er alleen voor.

"Op de laatste kasseienstrook wist ik dat ik medekoplopers Nibali en Fuglsang moest lossen om de rit te winnen. Gelukkig lukte dat."

Belkin-directeur Plugge: 'Winst is doorbraak voor Boom'Kruijswijk: 'Boom wist al dat het zijn dag zou worden' | Ten Dam baalt van valpartij in slotfase kasseienrit