Chris Froome is in de vijfde etappe van de Tour de France afgestapt. De kopman van Team Sky kwam in de gevreesde kasseienrit twee keer ten val en hield het halverwege de etappe voor gezien.

De Britse winnaar van vorig jaar klapte na ongeveer 35 kilometer voor het eerst tegen het asfalt. Even later kwam hij opnieuw ten val en stapte af.

Bij zijn eerste val kwam de geboren Keniaan op zijn rechterzij ten val, terwijl hij na 85 kilometer op zijn al gekwetste linkerzijde belandde. 

Froome viel dinsdag ook al en hield daar een pijnlijke pols aan over. Dat noopte hem na zijn twee valpartijen in de vijfde rit uiteindelijk op te geven. Hij stapte met nog ongeveer zeventig kilometer te gaan in de volgwagen van zijn ploeg.

De renner van Team Sky liet zich dinsdag in het ziekenhuis onderzoeken aan zijn gekwetste pols, maar op een CT-stan was niets ernstigs te zien.

Regen

Froome kwam al voordat het peloton de kasseienstroken aandeed ten val. Het regende hard in Frankrijk, waardoor de wegen spekglad waren geworden. Froome gold als één van de kanshebbers voor de eindzege in de Tour.

De klimmer kende al een minder voorseizoen. In het Criterium du Dauphiné moest Froome in het slotweekend zijn leidende positie prijsgeven omdat hij werd gehinderd door een val.

Servais Knaven, ploegleider van Sky, zei voor de start van de vijfde etappe al dat het een zware rit zou worden voor Froome. "Het gaat extra pijn doen. Hij zal moeten vechten voor zijn leven."

"Het wordt echt overleven voor de klimmers. Sommigen zullen misschien wel meekunnen, maar voor de rest is het afwachten", aldus Knaven.

Cavendish

De openingsweek van de Tour verloopt teleurstellend voor heel Groot-Brittannië, juist terwijl het land met drie ritten de Grand Départ verzorgde.

Topsprinter Mark Cavendish moest al na de eerste etappe afhaken door een harde val op zijn schouder. Daardoor rijden er met Simon Yates en Geraint Thomas nu nog maar twee Britten in de grootste wielerkoers ter wereld.

Belkin-ploegleider Zeeman baalt van late beslissing organisatie