Niki Terpstra vervolgt de Tour de France met een dubbel gevoel na het wegvallen van de geblesseerde Mark Cavendish. Het verkleint de mogelijkheden op dagsucces voor zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step, maar vergroot zijn eigen opties om voor een ritzege te gaan.

"Ik was hier gekomen om hem goede sprints te laten rijden, maar dit biedt wel kansen voor mezelf", aldus de winnaar van Parijs-Roubaix.

"Het is moeilijk dat Cavendish er niet meer bij is, al scheelt het dat we allemaal nog fris zijn."

"Na een paar dagen koers met veel vermoeidheid en minder moraal is het moeilijker om de knop om te zetten. Nu gaat dat wel. We hebben acht goede renners en zullen nu voor andere etappes gaan."

Over het randje

De actie van Cavendish, die een soort kopstoot leek uit te delen aan Simon Gerrans in de sprint van de eerste etappe, werd ook door zijn ploegmaten niet gewaardeerd.

Terpstra: "Hij is over het randje gegaan, ging voor een gaatje dat er niet was. Hij wilde Kittel voorbij, maar de ruimte was gewoon te klein."

Later op de avond bood Cavendish zijn excuses aan. Dat deed hij ook in de teambus van Quick-Step. "Natuurlijk heeft hij sorry gezegd, vooral omdat hij niet won en daarom ons werk niet kon afronden."

Cavendish gaat niet meer van start in Tour de France