Marcel Kittel schreef zaterdag na een massasprint de eerste etappe op zijn naam, maar de Duitser denkt dat het in de tweede etappe lastig wordt om dat succes voort te zetten.

"Het wordt zwaar om het geel te behouden'', zei Kittel voorafgaand aan de tweede etappe. "Het is geen dag die bij me past. Het zou kunnen dat ik achterop raak."

In de tweede etappe vertrekken de renners uit York. De koers over 200 kilometer bestaat uit aardig wat heuvels, waaronder de Cote de Holme Moss van categorie 2. 

Voor Kittel leek de ellende na ruim een uur koersen al begonnen toen hij na een plaspauze midden in het peloton onderuit ging. Gelukkig voor de geletruidrager bleef de valpartij zonder gevolgen.

Cavendish

De tweede rit van de Tour gaat van start zonder Mark Cavendish, die vanwege een schouderblessure afhaakt. Kittel baalt van het wegvallen van de Brit.

"Heel jammer dat Cavendish af moet stappen. Ik had nog graag tegen hem gereden en wens hem al het beste toe."

Het wegvallen van Cavendish heeft directe gevolgen voor het strijdplan van Giant. "We moeten de race nu anders benaderen en zelf meer controleren."

Onmogelijke actie

Ploegleider Rudi Kemna was duidelijk in zijn oordeel over de actie van Cavendish, die hard onderuit ging in de eerste rit vanwege het wegduwen van Simon Gerrans in de sprint. "Het was een onmogelijke actie en dat hebben we vaker van hem gezien."

"Ik snap dat hij in eigen land druk voelt en waar het vandaan komt, maar hij neemt te vaak verkeerde beslissingen. Een klassementsrenner heeft tijd om na te denken, maar dat geldt niet voor een sprinter. Die doet gewoon."

Kemna maakt zich geen zorgen over de onveiligheid van sprinten in de Tour. "Het is geen gekkenwerk, alleen het ploegenspel begint steeds eerder. We zullen ook wat minder controle over de sprints hebben nu Quick-Step zonder Cavendish rijdt."

Ondanks de val van de Brit is volgens Kemna duidelijk wie de snelste man in het peloton is. "Kittel is de beste van de wereld. Maar hij kan maandag zo geklopt worden door Arnaud Démare natuurlijk. Dan is dat weer de nieuwe man."

'Kittel is momenteel de beste sprinter' | Cavendish gaat niet meer van start in Tour de France