Teambaas Richard Plugge maakt zich nog geen zorgen over mogelijke transfers van zijn renners nu een paar weken bekend is dat Belkin na dit seizoen afhaakt als hoofdsponsor.

"Het is inherent aan de sport. Ook met een sponsor was het lastig geworden om bepaalde renners te behouden. Sommige contracten lopen nu eenmaal af", aldus de algemeen manager van de Nederlandse formatie.
 
Zeven renners hebben een doorlopend contract wat betekent dat het gros van de Nederlanders, onder wie de door andere teams begeerde Bauke Mollema en Lars Boom, na 1 augustus bij andere ploegen kan tekenen.
 
"Gelukkig hebben veel renners gezegd dat ze ons de tijd willen geven om zo snel mogelijk iets te vinden voor ze definitief vertrekken. De meesten voelen zich verbonden met dit team."
 
"Dat is heel fijn om te horen, al zal de praktijk zijn dat als er een contract voor hun neus ligt, ze misschien voor zichzelf gaan kiezen. De grote meerderheid heeft in ieder geval aangegeven dat ze willen blijven."

Eigen race

Het betekent niet dat Plugge rustig aan kan doen tijdens de Tour de France die zaterdag begint. "Ik heb mijn eigen race. Er lopen veel gesprekken en hopelijk kan ik dat snel afronden."
 
"Het kan natuurlijk ook lang duren, als er maar een sponsor komt. We voelen in ieder geval een grote verantwoordelijkheid omdat we tachtig mensen in dienst hebben. Het is pas opgelost als er een handtekening staat."
 
Plugge praat momenteel met meerdere bedrijven, die tijdens de Tour ook langs zullen komen bij het team. Het is in die zin juist prettig voor de ploegleiding dat er voor het tweede jaar op rij, eerder haakte Rabobank af, een nieuwe geldschieter gevonden moet worden.
 
"Met veel bedrijven waren we vorig jaar al in gesprek, bovendien heb ik er zelf nu ervaring mee en ben ik aan een dergelijke zoektocht gewend. De contacten zijn er al, nu de handtekeningen nog."

Donkere tijden

Na het afhaken van Belkin sprak Plugge de hoop uit om voor de Tour al met een naam te komen, maar dat blijkt geen optie. "Het zou goed voor mijn nachtrust zijn als het snel gebeurt, de realiteit is alleen dat dit soort processen helaas veel tijd kost."
 
Ondanks de zeven Nederlanders die voor Belkin de Tour rijden, heeft Plugge geen voorkeur voor een bedrijf uit eigen land. "Als er maar een sponsor komt, zou ik willen zeggen. In Nederland is het gevoel voor wielrennen wel beter geworden."
 
"Vorig jaar waren er ook Nederlandse bedrijven geïnteresseerd, maar ook wereldwijd zullen bedrijven er heel veel mogelijkheden in zien. Ik blijf zeggen dat er ontzettend veel potentie in het wielrennen zit nu de donkere tijden van doping achter ons liggen. Dat is voor internationale bedrijven met een reputatie heel belangrijk."

Ten Dam hoopt dat ook Tour voor Oranje-koorts zorgt | Terpstra: 'Ik zal weinig voor mijn eigen kansen gaan'