Sebastian Langeveld zal namens Garmin-Sharp als kersverse Nederlands kampioen niet voor een etappezege gaan in de Tour de France.

"Mijn enige prioriteit is onze kopman Andrew Talansky. Ik ben wegkapitein en heb geen dubbele agenda", aldus de Leidenaar tegen NU.nl.

Langeveld zou met zijn top tien-plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix een ideale troef kunnen zijn in rit vijf over de kasseien.

"Maar dan ben ik juist belangrijk voor Talansky. Het wielrennen is meer en meer een teamsport aan het worden en zijn klassement is doel nummer één."

Talansky won onlangs het Criterium du Dauphiné en steekt in goede vorm. Langeveld verwacht veel van de Amerikaan. "Ik heb alle vertrouwen in hem, misschien kunnen we in de buurt van het podium komen."

Rood-wit-blauw

Vooral in de eerste week is Langeveld belangrijk voor zijn 25-jarige leider. "Ik draag met mijn ervaring graag een steentje bij. Ik moet hem door de gevaarlijke etappes in Engeland loodsen en na de Vogezen is mijn rol iets minder belangrijk. "

De 29-jarige Langeveld heeft duidelijk geen moeite om zich weg te cijferen. Het rijden in de Nederlandse kampioenstrui, die hij zondag veroverde in Ootmarsum, is genoeg persoonlijke erkenning.

"Dat wordt een heel nieuwe ervaring voor mij. Ik had sowieso heel veel zin in de Tour en het rood-wit-blauw maakt dat nu alleen nog maar mooier. En ik vind dat ik het ook heb verdiend na al die ereplaatsen."

Voor de titel heeft Langeveld dan ook veel Nederlandse renners moeten verslaan die het dit jaar goed doen. "We zitten al jaren in de top vijf van de wereld. Ik hoop dan ook dat die Nederlandse ritzege in de Tour er gaat komen."

Dumoulin: 'Ik kan de hoge verwachtingen aan' | Slagter: 'Dicht mezelf kansen op ritzege toe'