De Portugees Rui Costa heeft vrijdag de loodzware negentiende Touretappe gewonnen.

Het is de tweede etappezege van de renner van Movistar in deze Tour de France. Hij won ook de zestiende etappe.

Costa ontsnapte op de slotklim van de eerste categorie aan zijn medevluchters, onder wie ook Tom Dumoulin en Robert Gesink. Gesink was de beste Nederlander in de etappe. Hij eindigde als zevende. Dumoulin finishte als dertiende. 

Bauke Mollema, waarvan het vrijdagochtend nog onzeker was of hij zou starten, behield zijn zesde plaats in het algemeen klassement. Hij finiste samen met geletruidrager Chris Froome in een groep met klassementsrenners op een kleine negen minuten van ritwinnaar Costa.

Laurens ten Dam moest op de slotklim lossen uit die groep en zakte daardoor naar de elfde plaats in het klassement.

Aanvalspogingen

Kort na de start wachtte direct een col van de buitencategorie. Omdat de klassementsrenners het rustig aan deden, vielen tal van aanvalspogingen te noteren van coureurs die hoopten op de dagzege.

Ryder Hesjedal, Jerome Cousin en Jon Izagirre raakten met zijn drieën vooruit en pakten al snel enkele minuten voorsprong.

Een enorme groep renners ging vervolgens in de tegenaanval. Een man of veertig, waaronder de Nederlanders Gesink, Tom Dumoulin en Johnny Hoogerland kwam los van het peloton.

De mindere klimmers moesten echter één voor één afhaken toen het tempo in die groep omhoog ging. Op de tweede beklimming, opnieuw van de buitencategorie, ging onder anderen Hoogerland eraan, waardoor de achtervolgende groep werd teruggebracht tot zo'n twintig namen.

Rolland

Vooraan had Hesjedal zijn twee medevluchters inmiddels achter zich gelaten. De ervaren Canadees van Garmin kreeg even later gezelschap van Pierre Rolland, die was weggesprongen uit de achtervolgende groep in de jacht op de bolletjestrui en wellicht meer dan dat.

Hun marge ten opzichte van de achtervolgers, met nog altijd Gesink en Dumoulin, bedroeg lange tijd een minuut of drie. Het peloton, volgde intussen op ruim tien minuten. Mollema en Ten Dam konden daarin relatief eenvoudig meedraaien.

Rolland won vorig jaar al een bergrit in de Tour en besloot dat de kans op een herhaling van dat succes het grootst zou zijn als hij de moegestreden Hesjedal achter zich zou laten. Solo hield de Fransman zijn achtervolgers lange tijd op een minuut of twee achterstand, maar toen zij kort voor de slotklim echt aanzetten, kon Rolland het toch vergeten.

Klöden

Costa sprong als eerste over de Fransman heen. Hij kreeg al snel een halve minuut voorsprong op Bart de Clercq, Jan Bakelants, Andreas Klöden en Daniël Navarro.

Gesink en Dumoulin konden niet meestrijden om de etappewinst in de regenachtige slotfase. Costa reed de laatste achttien kilometer van de bergrit alleen voorop. Op iets minder dan vijftig seconden werd de Duitser Andreas Klöden tweede, de Belg Jan Bakelants eindigde als derde.

Bij de klassementsrenners, op ruim negen minuten van koploper Costa, opende Alejandro Valverde de aanval op de slotklim. Ten Dam kon op dat moment het tempo niet meer volgen.

Mollema hield ondanks aanvallen van Joaquim Rodriguez stand. Valverde werd uiteindelijk teruggepakt. Grote verschuivingen in de top van het klassement bleven uit.