Laurens ten Dam heeft dinsdag kostbare tijd verloren in de zestiende etappe van de Tour de France. De nummer vijf van het klassement moest lossen op de Col de Manse toen Joaquim Rodriguez en Alberto Contador demarreerden.

Ruim elf minuten achter ritwinnaar Rui Costa kon Bauke Mollema de tempoversnellingen van de Spanjaarden maar net bijbenen. De kopman van Belkin bleef er net aan hangen terwijl klassementsleider Chris Froome redelijk eenvoudig standhield.

De Brit kwam in de afdaling van de Col de Manse echter bijna ten val omdat Contador voor zijn neus onderuit ging. Mollema snelde het tweetal voorbij en hoopte wat seconden te pakkken, maar slaagde daar niet in.

Ten Dam verloor uiteindelijk ruim een minuut op Nairo Quintana en zakt naar de zesde plaats in het klassement. Woensdag moeten de klassementsrenners opnieuw aan de bak in de rijdrit tussen Embrun en Chorges.

Dumoulin

Costa soleerde ruim daarvoor op indrukwekkende wijze naar de zege. De renner van Movistar demarreerde op de Col de Manse op bijna twintig kilometer van de streep uit de kopgroep van 25 renners die de etappe kleur gaf. De Fransman Christophe Riblon werd tweede op ruim veertig seconden voor zijn landgenoot Jerome Coppel. 

Tom Dumoulin was op de zesde plek de beste Nederlander. Ook Johnny Hoogerland maakte deel uit van de kopgroep. De Nederlands kampioen moest op de slotklim echter snel lossen toen diverse renners probeerden te ontsnappen. De Zeeuw werd uiteindelijk twintigste.

Costa, die dit jaar al de Ronde van Zwitserland won, maakte met zijn zege de Tour voor Movistar weer goed. De Spaanse formatie moest vrijdag een pijnlijke klap incasseren toen kopman Alejandro Valverde in de waaieretappe wegviel uit de top van het klassement.

Trein

Vanaf de start in Vaison-la-Romaine ging het dinsdag meteen hard. Voor de aanvallers was het mogelijk de laatste kans op een etappezege met de Alpen op komst. Na een zeer chaotische openingsfase met tal van demarrages kreeg een omvangrijke kopgroep na ongeveer een half uur de zegen van het peloton.

Naast Hoogerland en Dumoulin behoorden ook renners van naam als Philippe Gilbert, Thomas Voeckler, Thomas De Gendt en Peter Velits tot de kopgroep. De best geklasseerde renner in de kopgroep was Daniel Navarro, op ruim twintig minuten van Froome.

De koplopers kregen al snel een voorsprong van acht minuten, mede doordat het peloton halt moest houden door een passerende trein. UIteindelijk probeerden Adam Hansen, Blel Kadri en Jean-Marc Marino allemaal weg te komen, maar de demarrage van Costa was de enige die succesvol was.

Bekijk alle klassementen