Mark Cavendish is daags na afloop van de Tour de France niet welkom bij het criterium van Boxmeer. De organisatie heeft de Brit van het verlanglijstje gehaald.

Directe aanleiding voor het besluit is de sprint in de tiende etappe in de Ronde van Frankrijk, waarbij Cavendish in aanraking kwam met Tom Veelers, waardoor de Nederlander ten val kwam.

De jury van de Tour besloot de topsprinter niet te bestraffen.

Cavendish werd woensdag tijdens de tijdrit echter wel door veel toeschouwers uitgefloten. Een boze fan gooide zelfs de inhoud van een fles urine over hem heen.

"Ik heb de tv-beelden van de sprint gezien en samen met het bestuur heb ik besloten Cavendish van het lijstje te halen. We hebben gekozen voor het sportieve gebeuren, we waren niet bang dat hij beschimpt zou worden", aldus organisator Twan Poels van het criterium van Boxmeer tegen de NOS.

Cavendish was door de organisatie nog niet vastgelegd. Poels hoopt nu André Greipel of Marcel Kittel, beiden succesvol in de Tour, als topsprinter te contracteren.

Patrick Lefevere heeft geen begrip voor de beslissing. "Slimme marketing van Daags na de Tour. Zegt meer over hun dan over Cavendish. Klasseloos", meldt de teammanager van de Brit bij Omega Pharma-Quick-Step op Twitter. 

Lees alles over de Tour de France op onze special