Daniel Martin heeft de negende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Ier van Garmin-Sharp rekende af met Jakob Fuglsang in een sprint-à-deux.

Chris Froome behield de gele trui na de etappe over vijf Pyreneeëncols die een spectaculair verloop kende.

Liefst vier Nederlanders finishten in de groep met Froome, die ongeveer twintig seconden van Martin de streep passeerde: Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Wout Poels en Robert Gesink.

Michal Kwiatkowski voerde het peloton aan en werd derde.

Richie Porte, de nummer twee van het klassement, was de verliezer van de dag. De renner van Sky loste al vroeg en kon niet meer vooraan terugkeren. 

Mollema en Ten Dam stijgen daardoor naar de derde en vierde plaats in het klassement.

Hoogerland

Om 11.30 uur begonnen de overgebleven 185 coureurs aan de tweede en laatste rit door de Pyreneeën. Tot de eerste aanvallers van de dag behoorde Johnny Hoogerland.

De renner van Vacansoleil-DCM kreeg geen ruimte en dat gold even later ook voor een omvangrijke groep met onder anderen Pierre Rolland en Tejay Van Garderen. Vooral de renners van Garmin-Sharp, met David Millar en toen ook al Martin, toonden zich actief.

Niemand slaagde er echter in een gaatje te slaan. In het peloton was er inmiddels sprake van een slagveld: onder anderen Andy Schleck en Cadel Evans moesten lossen op de tweede col van de dag, de Menté.

Geletruidrager Froome werd geïsoleerd door alle versnellingen; zelfs zijn ploeggenoot Porte, de nummer twee van het klassement, kon het tempo niet volgen. Saxo-Tinkoff en Movistar daarentegen, de ploegen van Alberto Contador en Alejandro Valverde, zaten met drie renners van voren. Mollema en Ten Dam behoorden ook tot deze groep.

Froome werd bestookt met demarrages; hij moest zelfs persoonlijk Valverde terughalen.

Inhaalrace

Op het relatief vlakke gedeelte tussen de Menté en de Peyresourde was er sprake van een rustige fase. Er was toen al een kopgroep ontstaan, waaruit uiteindelijk Thomas De Gendt, Romain Bardet, Ryder Hesjedal, Bart De Clerq, Jan Bakelants en Rolland kwamen bovendrijven.

Ondertussen konden verschillende renners weer aansluiten in de groep-Froome; de inhaalrace van Porte leverde echter geen resultaat op.

In de afzink van de Peyresourde ontstond er wéér een nieuwe situatie: de sterk dalende Simon Clarke passeerde de leiders. Aan de voet van de laatste col werd hij (en de groep-Rolland) ingerekend door de groep der favorieten.

Op de laatste col van de dag, de Hourquette d'Ancizan, gooide Nairo Quintana de knuppel in het hoenderhok. De Colombiaan van Movistar kreeg geen ruimte van de toppers, in tegenstelling tot Daniel Martin en Jakob Fuglsang.

Poels

Even later versnelde Poels vanuit de grote groep. De renner van Vacansoleil-DCM werd in de afdaling weer ingelopen.

Ondanks het werk van Gesink in de groep-Froome bleven Martin en Fuglsang wel vooruit. De Ier bleek de sterkste en de slimste in de sprint. Eerder dit jaar won hij al de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Maandag is het peloton toe aan een rustdag.

Lees alles over de Tour de France op onze special

Bekijk alle klassementen