Chris Froome heeft zaterdag in de achtste etappe van de Tour de France meteen toegeslagen. De Britse favoriet soleerde naar de zege in Ax 3 Domaines en reed al zijn concurrenten op een flinke achterstand.

Richie Porte, zijn teamgenoot bij Sky, werd tweede op 51 seconden voor nummer drie Alejandro Valverde. Bauke Mollema reed naar een knappe vierde plek voor Laurens ten Dam.

De Nederlanders verloren respectievelijk 1.10 en 1.16 op Froome. De kopman van Sky nam het geel over van Daryl Impey. De Zuid-Afrikaanse sprinter reed naar een keurige 35e plaats in het gezelschap van Robert Gesink, die 37e werd op bijna acht minuten.

Alberto Contador en Cadel Evans waren de grootste verliezers van de dag. De Spanjaard moest 1.45 toegeven op Froome en de Australiër zelfs meer dan vier minuten. Diens Amerikaanse teamgenoot Tejay van Garderen kreeg het nog zwaarder te verduren. De BMC-renner, vorig jaar nog vijfde, verloor ruim twaalf minuten.

Slachtoffers

Sky had de hele koers het heft in handen en Porte voerde op vijf kilometer van de top van de slotklim het tempo op in de voorste groep en moesten diverse klassementsrenners lossen. Evans, Mollema en Joaquim Rodriguez waren in eerste instantie de voornaamste slachtoffers.

Alberto Contador leek nog mee te kunnen, maar toen Froome nog een tandje bijschakelde was de Spanjaard gezien. De meervoudig Tourwinnaar zakte uiteindelijk ver weg en moet al veel goedmaken op de leider.

Ten Dam en Mollema gingen over Contador heen en bezorgden Belkin een succesvolle eerste dag van het klimgeweld. De kopman haalde zijn adjudant vlak voor de finish nog in en blijft de voornaamste troef van de Nederlandse ploeg.

Wout Poels was tot zaterdag de beste Nederlander in het klassement, maar de kopman van Vacansoleil-DCM moest al vroeg afhaken bij de voorste groep. De Limburger werd uiteindelijk 48e op 9.15.

Hoogerland en Gesink

Mollema en Ten Dam waren niet de enige Nederlanders die zich zaterdag lieten zien. Johnny Hoogerland maakte deel uit van de eerste ontsnapping van de dag. De Vacansoleil-renner vormde een kopgroep met drie Fransen. 

Jean-Marc Marino, Rudy Molard, Christophe Riblon en Hoogerland kregen een maximale voorsprong van ruim acht minuten. Op het moment dat het echte klimgeweld begon, werden de avonturiers echter bijgehaald.

Gesink was daar in eerste instantie verantwoordelijk voor. De Belkin-renner zette de jacht in op Riblon, die alleen was overgebleven, maar werd hard overvleugeld door Nairo Quintana. Gesink is zonder klassementsambities naar Frankrijk gekomen en moest na zijn aanval meteen lossen uit de voorste groep. 

Op dat moment begon Pierre Rolland aan zijn inhaalrace richting Quintana. De Fransman kwam niet ver en werd vervolgens keihard voorbij gereden door Sky met inmiddels Porte voorop. Die slokte vervolgens ook Quintana op en wachtte tot Froome er alleen vandoor kon. De Colombiaan hield aan zijn inspanningen wel de witte trui voor beste jongere over. Rolland heroverde de bolletjestrui.

Bekijk de klassementen