Peter Sagan heeft vrijdag de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. De Slowaak was in Albi de sterkste in de massasprint.

De kopman van Cannondale troefde John Degenkolb van Argos-Shimano en Saxo-Tinkoff-renner Daniele Bennati af op de streep.

De kopgroep met Jan Bakelants, die eerder deze Tour al twee dagen de gele trui droeg, Cyril Gautier en Juan José Oroz werd op slechts drie kilometer voor de streep bijgehaald.

Topsprinters Mark Cavendish en André Greipel waren niet in staat om mee te sprinten. Door toedoen van de ploeg van Sagan was het tweetal al op ruime achterstand gereden in de heuvelachtige etappe. Uiteindelijk verloor de laatste groep bijna een kwartier.

Daryl Impey hield het geel in bezit van Orica-GreenEdge. De Australische formatie moest in de slotkilometers ook nog meedoen in de jacht op de kopgroep om te voorkomen dat Bakelants het geel zou heroveren.

Kadri

In tegenstelling tot de afgelopen dagen was de eerste aanval niet direct de goede vanuit het vertrek in Montpellier. Een vlucht van onder anderen Jens Voigt en Belkin-coureur Sep Vanmarcke werd al snel in de kiem gesmoord door het peloton.

Snel daarna kregen Voigt en Blel Kadri (die ook deel uitmaakte van de eerste vlucht) wél de zegen van de hoofdmacht. Binnen een mum van tijd had het duo een voorsprong van bijna zeven minuten bij elkaar gefietst.

In het peloton verhoogde Cannondale het tempo op het snel lastiger wordende terrein. Hierdoor moesten op de Col de la Croix de Mounis (van tweede categorie) de meeste sprinters lossen, onder wie Cavendish, Greipel, Marcel Kittel en Danny van Poppel.

Cannondale nam geen gas terug na de Mounis; de mannen van Sagan wilden Cavendish en consorten juist definitief op achterstand zetten. Hierdoor was de vlucht van Voigt en Kadri ten dode opgeschreven. Als pleister op de wonde hield de Fransman wel de bolletjestrui over aan zijn vlucht.

Klassementsrenners

De beginfase van de etappe werd nog ontsierd door een valpartij. Christian Vande Velde lag er opnieuw bij en besloot de Tour te verlaten. Het was zijn laatste Ronde van Frankrijk. Adriano moest ook de strijd staken wegens een ontsteking aan zijn rug.

Dit weekend zullen de klassementsrenners voor het eerst echt aan de bak moeten. Zaterdag eindigt de achtste etappe bergop, in Ax 3 Domaines. Daarvoor moeten de renners de Col de Pailhères bedwingen, een berg van de buitencategorie.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour op onze special