De onfortuinlijke Belg Jurgen Van den Broeck ondergaat volgende week een kijkoperatie om te zien hoe ernstig zijn knieblessure is. 

Volgens de eerste diagnose zijn de achterste kruisband en de mediale band van zijn rechterknie ingescheurd. Ook heeft Van den Broeck kraakbeenletsel opgelopen bij zijn valpartij in de slotfase van de vijfde etappe in de Tour, zo bleek uit een MRI-scan die vrijdag in Herentals werd uitgevoerd.

De kopman van Lotto-Belisol was woensdag in Marseille het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij in het peloton. De nummer vier van vorig jaar had zo veel last van zijn knie, dat hij donderdag niet meer op de fiets kon stappen.

''De kijkoperatie kan nog niet deze week plaatsvinden, omdat Jurgen verschillende open wonden aan zijn knie heeft'', zei zijn manager vrijdag. ''Hierdoor is het risico op infecties te groot.''

Ronde van Spanje

Van den Broeck hoopte in de honderdste editie van de Tour voor een podiumplaats te kunnen gaan. In 2011 moest de Belg de Franse wielerronde ook al voortijdig verlaten, toen hij zijn schouderblad en enkele ribben brak bij een valpartij in de afdaling van een col.

Volgens de medische staf van Lotto-Belisol staat Van den Broeck acht tot tien weken aan de kant. De Belg moet daardoor een streep zetten door deelname aan de Ronde van Spanje, die eind augustus begint.