Oud-Tourwinnaar Stephen Roche kan niet begrijpen dat Saxo-Tinkoff-ploegleider Bjarne Riis de Ronde van Frankrijk heeft verlaten. De Ier, die de Tour in 1987 won, noemt het 'ziek' dat de Deen vanwege nieuwe dopingbeschuldingen huiswaarts is gekeerd.

"Mijn eerste reactie is: stom!", liet Roche tegenover NUsport weten. "Wanneer gaan we hiermee stoppen? Waar trekken we de grens? Moeten Bernard Hinault en Raymond Poulidor nu ook de Tour verlaten? Hoe ver kan je terug gaan met deze heksenjacht?"

Geconfronteerd met de uitspraak van UCI-directeur en landgenoot Pat McQuaid dat zelfs de Tourzege van de inmiddels overleden Marco Pantani niet meer veilig is gaat Roche zelfs een stap verder.

"Dit begint echt ziek te worden. Nee, dit is ziek."

"Het grote publiek kan dit ook nooit begrijpen. Onze sport moet voorwaarts gaan, we kunnen niet in het verleden blijven leven. Op een gegeven moment moet je gewoon zeggen: tot hier en niet verder."

Merckx

Roche vreest voor een hellend vlak. “Moeten we naar de prestaties van Eddy Merckx gaan kijken? Van Hinault? Is dat dan eerlijk, gaat dat de sport goed doen? Of nu met de hele zaak rondom Laurent Jalabert. Het heersende sentiment is dat iedereen in de jaren negentig aan de doping zat, dat was kennelijk nodig om te kunnen winnen."

"Wat voor meerwaarde heeft het dan om bepaalde namen door het slijk te halen? Dat gaat niets veranderen. Ik zou zeggen: trek de lijn op 1 januari 2013 en voer echt een zero tolerance-beleid in. Iedereen die gebruikt, wie dan ook, voor de rest van hun leven verbannen uit het wielrennen. Ja, levenslang! Die harde strafmaat is nodig om echt vooruit te kunnen."

Toekomst

De Ier vindt dat er juist naar de toekomst moet worden gekeken. “Ik zou zeggen: trek de lijn op 1 januari 2013 en voer echt een zero tolerance-beleid in. Iedereen die gebruikt, wie dan ook, voor de rest van hun leven verbannen uit het wielrennen. Ja, levenslang! Die harde strafmaat is nodig om echt vooruit te kunnen."

“Vroeger kwamen renners nog weg met verklaringen als: 'ik wist niet beter'. Tegenwoordig is het algemeen bekend dat als één jongen met dope gepakt wordt, tachtig man binnen dat team op straat staan. Dat kan toch niet. Daar komt bij dat ze de sport als geheel ook om zeep helpen."

Lees het hele interview met Roche op de Tourspecial van NUsport

Lees alles over de Tour de France op de special van NUsport