Mark Cavendish heeft de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Hij was de rapste in de eindsprint in Marseille na een 228,5 kilometer lange rit.

Het was de eerste overwinning van de Brit tijdens deze Tour en zijn 24e in totaal.

Edvald Boasson Hagen finishte ruim achter Cavendish als tweede, voor Peter Sagan en André Greipel, wiens 'treintje' niet goed werkte.

Simon Gerrans blijft de drager van de gele trui.

Om 12.00 uur begonnen de overgebleven 195 coureurs in Cagnes-sur-Mer aan de vijfde etappe. Ted King, die dinsdag in de ploegentijdrit een paar seconden te laat finishte, mocht niet starten van de organisatie.

De Gendt

Al na een paar kilometer ontstond de vlucht van de dag. Vacansoleil-DCM was in de persoon van Thomas De Gendt voorin vertegenwoordigd.

De Belg, de nummer drie van de Giro d’Italia in 2012 en al op grote achterstand in het klassement, kreeg Yukiya Arashiro, Kevin Reza, Romain Sicard, Anthony Delaplace en Alexei Lutsenko met zich mee.

In het peloton bepaalde Orica-GreenEdge, de ploeg van geletruidrager Simon Gerrans, het tempo. De avonturiers vergaarden een maximale voorsprong van ongeveer twaalf minuten.

Toen Arashiro na enige tijd een versnelling plaatste in de kopgroep, moesten Sicard en Delaplace lossen. Het overgebleven viertal bleef nog lang vooruit, maar toen het peloton echt aanzette was er geen houden meer aan. Ook omdat Lotto-Belisol voor sprinter Greipel de GreenEdge-mannen afwisselde aan kop. De voorsprong slonk rap.

Valpartijen

Op een kleine twintig kilometer van de finish deed zich nog wel een flinke valpartij voor in het peloton, waar onder anderen Marcel Kittel en Pierre Rolland betrokken waren. Christian Vande Velde van Garmin bleef in het gras zitten. 

Nadat De Gendt en Arashiro waren teruggepakt, sparten Lutsenko en Reza nog lang tegen. Vier kilometer voor de finish kwam dan toch de onvermijdelijke samensmelting.

In de sprint was Cavendish vervolgens ongenaakbaar, mede doordat hij uitstekend werd gelanceerd door zijn teamgenoten van Omega Pharma-QuickStep. 

Achter de sprinters deed zich in het peloton kort voor de eindstreep nog eens een forse valpartij voor op hoge snelheid. De gevolgen daarvan zijn nog niet duidelijk.

De etappe van donderdag leidt het peloton van Aix-en-Provence naar Montpellier. De 176 kilometer lange etappe telt één heuvel van de vierde categorie en is verder helemaal vlak.

Bekijk de klassementen

Lees alles over de Tour op onze special