Orica-GreenEdge heeft dinsdag in Nice de ploegentijdrit in de Tour de France gewonnen. De Australische formatie was over 25 kilometer een seconde sneller dan Omega Pharma-QuickStep, 25.56 om 25.57.

Simon Gerrans, die maandag de derde rit won, neemt door de zege van zijn ploeg de gele trui over van Jan Bakelants. Zijn RadioShack moest bijna dertig seconden toegeven op GreenEdge.

QuickStep, met erkend tijdrijder Niki Terpstra in de gelederen, startte als tweede en ging lang aan de leiding. Team Sky van Chris Froome en Saxo-Tinkoff met Alberto Contador beten zich stuk op de tijd van de Belgische ploeg en werden respectievelijk derde op drie seconden en vierde op negen seconden.

Vacansoleil-DCM werd op de twaalfde plaats de beste Nederlandse ploeg op 33 seconden van de winnaars. Belkin was nog vier seconden langzamer en eindigde als veertiende. Argos-Shimano deed het rustig aan en werd 22e en laatste op 1.47.

Poels

QuickStep werd vooraf beschouwd als favoriet met specialisten als Terpstra, Tony Martin en Sylvain Chavanel. De ploeg leek met een sterk tweede deel ook op weg naar de winst, maar GreenEdge verraste met Gerrans, Stuart O'Grady en Svein Tuft als aanjagers.

Sky reed een degelijke tijdrit en wist het verrassend sterke Saxo net van zich af te houden. Het BMC van Cadel Evans stelde teleur met een negende plek op 26 seconden. Ook Garmin kon niet meedoen om de prijzen met een zesde plek op zeventien seconden. Lotto reed in dezelfde tijd naar plaats vijf en deed het juist verrassend goed.

In het algemeen klassement leidt Gerrans voor zijn teamgenoten Daryl Impey en Michael Albasini. Chris Froome staat met een zevende plek in de top tien. Wout Poels is op de 41e plaats de beste Nederlander op 33 seconden van Gerrans. Bauke Mollema staat drie plekken lager op 37 tellen.

Lees alles over de Tour op onze special

Bekijk alle klassementen