Lieuwe Westra vestigde maandag in de derde etappe van de Tour de France de aandacht op zich door mee te zitten in de ontsnapping. Echt strijden om de ritzege was er niet bij voor de Fries, die nog last heeft van de naweeën van een zware valpartij in de Dauphiné.

Simon Clarke was nu degene die vlak voordat de kopgroep teruggepakt werd, zelf op avontuur ging. Normaal zou je dat van een erkende tijdrijder als Westra verwachten. "Precies, dat is het verschil tussen een goede Westra en iemand die herstellende is", aldus de renner van Vacansoleil-DCM tegen NUsport.

"Ik voel me ook een dag na de inspanningen wel goed. Ik ben niet super, maar het gaat de goede kant op. Je hoopt natuurlijk altijd in de Tour goed te zijn, maar dat zit er wel aan te komen. Ik heb nog een paar dagen nodig. Dit was misschien een kansloze rit voor een ontsnapping, maar ik word er niet minder van."

De dertigjarige Westra denkt ook in de zware bergetappes in het restant van de Tour te kunnen aanvallen. "Als we een week verder zijn, moet dat wel kunnen. Als ik er zin in heb en een kans zie om mee te springen, doe ik het. Helaas had ik nu niet de benen om het af te maken."

Televisie

Het klassement interesseert Westra niet terwijl hij in de kleine rondes toch heeft laten zien dat in zich te hebben. "Daar ben ik hier niet voor gekomen. Wout Poels, Sergei Lagoetin en Juan Antonio Flecha staan er nu goed voor. Die renners zijn dik in orde en moeten we bovenin zien te houden. Ik moet gewoon zien mee te doen voor een rit die tot het einde gaat."

Ook voor de ploeg, die nog op zoek is naar een sponsor voor volgend seizoen, is een succesvolle ontsnapping interesssant. "Dan zeg ik: met de conditie van nu kan ik tot de laatste klim meedoen. Als ik er dan nog af word gereden, is de sponsor toch op televisie. Daar zullen ze niet minder van worden."

Poels gaf voor de Tour al aan zich geen zorgen te maken over zijn toekomst als Vacansoleil geen sponsor vindt. Dat geldt ook voor Westra. "Ik blijf rustig, al moet het niet te lang meer duren met de ploeg. Ik heb een heel goed en degelijk seizoen gedraaid. Het hangt voor mij niet hier vanaf."

Westra is dinsdag als Nederlands kampioen tijdrijden de belangrijkste man tijdens de ploegentijdrit. Vacansoleil gaat in Nice rond 16.30 uur van start. "Het is een mooi onderdeel en het zal toch op mij aankomen. De kunst is om een strak tempo vast te houden, ook door degene die minder zijn. De snelheid moet hetzelfde blijven. Als we top tien rijden, doen we het heel goed. Ik ben benieuwd."

Lees alles over de Tour de France op de special van NUsport