De ouders van Marco Pantani hebben een open brief gestuurd naar de UCI, de Italiaanse wielerbond en de Tourorganisatie als reactie op de speculaties dat hun in 2004 overleden zoon zijn Tourzege van 1998 moet inleveren wegens dopinggebruik.

"We zijn met stomheid geslagen", schrijven Tonina en Paolo Pantani.

Voorzitter Pat McQuaid van de UCI noemde het een mogelijkheid om de oud-klimmer van de erelijst af te voeren als zou blijken dat de Italiaan verboden middelen heeft gebruikt. Pantani overleed aan een overdosis cocaïne.

Op 18 juli komt de Franse senaatscommissie met een rapport over het dopinggebruik in de Ronde van Frankrijk van 1998.

Er zijn in de afgelopen periode verschillende oude monsters van wielrenners getest. Epo was in 1998 nog niet op te sporen. 

"Nog zonder in te gaan op de vraag of de monsters wel goed zijn bewaard, wijzen we erop dat deze testen zijn uitgevoerd na de dood van Marco", aldus de ouders van Pantani.

"Hij heeft dus niet gebruik kunnen maken van simpele rechten, zoals de aanwezigheid van een onafhankelijke expert bij de test of een tweede analyse. Alleen bij een positief B-staal kunnen we echt spreken van een positieve test."

Gimondi

Ook de legendarische oud-wielrenner Felice Gimondi, de Tourwinnaar van 1965, hekelde de uitspraak van McQuaid.

"Stel dat ze de snelheid op een weg verlagen van 150 naar 130 kilometer per uur. Wordt dan daarna ook iedereen beboet die 150 reed? De UCI heeft geen ballen. Die jongen heeft grote fouten gemaakt, maar hij betaalde een hoge prijs."

Lees alles over de Tour de France op onze special